Syyslannoituksella talvenkestävyyttä ja voimaa seuraavaan kevääseen

Syyslannoitus tehoaa kun se annetaan kasveille niiden ollessa kasvussa. Tällöin kasvit imevät lannoitteen parhaiten itseensä ja ehtivät hyödyntää sen sisältämät vahvistavat ravinteet ja hivenaineet ennen talven tuloa. Syyslannoitteet parantavat kasvien pakkasenkestoa ja edistävät esim. hedelmäpuilla ja marjapensailla seuraavan kevään kukintaa ja sitä myöten myös satoa.

Varsinkin aroille kasveille esim. köynnösruusuille ja alppiruusuille, syyslannoite kannattaa antaa hyvissä ajoin jo heti elokuun alussa, jotta lannoite ehtii vaikuttaa niihin hyvin ja näin taata kasveille hyvän talvenkestävyyden.

Paras syyslannoitusaika ajoittuu elo-syyskuulle. Yhdessä lannoitteen kanssa piha kannattaa myös kalkita, etenkin jos se on kevään kiireissä päässyt unohtumaan. Kalkki nostattaa meillä luontaisesti happaman maan ph:ta, ja se on tärkeää kasvien lannoitteen saannin kannalta. Jos maa on liian hapan, eivät kasvit pysty hyödyntämään niille tarjottuja ravinteita ja näin tunnollinenkin lannoitus menee käytännössä hukkaan.

Syksyllä lannoittaminen on helppoa, sillä sama ravinne käy kaikille pihan kasveille. Ei siis tarvitse huolehtia erikseen esim. havujen ja alppiruusujen tarpeista, vaan samalla säkillä hoitaa sekä ne että omenapuut. Tavalliset syyslannoitteet esim. Puutarhan Syksy ja Kekkilän Syyslannoite ovat täysin typettömiä, mutta nurmikolle räätälöidyssä Nurmikon Syksy-lannoitteessa tuota kasvattavaa ravinnetta on hippunen. Nurmi nimittäin hyötyy siitä, että se säilyy talveen asti pienessä kasvussa, tällöin se ei ronskinkaan leikkaajan jäljiltä pääse jäämään vaarallisen matalaksi.

Pieneen pihaan ja varsinkin pienille kasviryhmille esim. havu- ja perennaryhmille, on syyslannoite kätevä antaa kasteluveden mukana. Kasteluveden mukana annettavaa syyslannoitetta myydään Kekkilän valmistamassa 800 g pakkauksessa. Perinteisiä rakeisia syylannoksia löytyy useassa eri pakkauskoossa viidestä kilosta aina 40 kiloon saakka.

Puutarhan_syksy_20kg_660

Green Care Puutarhan Syksy 20 kg

 

 

 

 

Syyslannoite_10KG_660

Kekkilä Syyslannoite 10 kg