« takaisin blogiin

Kesä kukkii kohta

Viherlandian kasvihuoneet vihertävät heleästi ja tuoksuvat kesältä. Viittä vaille valmiit Nuppulan kesäkukat ja vihannesten taimet ovat hurjassa kasvuvauhdissa, ne kasvavat pituutta ja leveyttä kohti pian alkavaa kesäkukkasesonkia. Pääsiäisenä myyntiin pääsevät ensimmäiset Nuppulan orvokit.

 

Mullan tuoksu leijailee sieraimiin jo ovella, seison hetken paikallani ja täytän keuhkoni ihanalla keväisellä ilmalla. Puutarhuri kastelee kesäkukkien taimia huoneen toisessa päässä, vesi roiskuu ja lorisee kuin kesäinen sade. Olen tullut paikkaan, joka sulkee räntäsateet, lumimyräkät, pakkaset ja kaikki ikävät kelit ulkopuolelleen. Olen Viherlandian Nuppulan kasvihuoneessa keskellä kasvun kihinää.

Nuppulan kesäkukkaruukkuja on täytetty mullalla helmikuun alusta lähtien. Tällä hetkellä viimeisetkin ruukut täyttyvät pienenpienistä kesäkukkien tai vihannesten taimista. Suurin osa kasveista on lähes myyntivalmiita, jotkut niistä ovat jo puhjenneet kukkaan.

Kuinka paljon kesäkukkia viljelette tänä vuonna, puutarhuri Kirsi Häkkinen?

– Tänä kesänä Viherlandian valikoimassa on n 250 000 Nuppulan kesäkukkaa ja vihanneksen taimea. Näistä n. 100 000 on ryhmäkasveja eli orvokkeja, samettikukkia, lobelioita, petunioita, kesäbegonioita ja -neilikoita. Loput määrästä on mm. pelargoneja, riippuvia kesäkukkia, amppeleita, vihannesten taimia ja erilasia kesäkukkia.

Helpota Kirsi valintaa hieman ja kerro miten osaan tulla kesäkukkaostoksille ilman, että ”hukun” määrään.

– Valintaa helpottaa, jos tiedät suunnilleen millaiselle paikalle kesäkukkia olet hankkimassa. Onko paikka auringossa, puolivarjossa vai varjossa? Kuinka usein pystyt kastelemaan kukkia? Tärkeintä tietenkin on se, mistä sinä pidät eniten. Mitkä värit miellyttävät silmääsi, millaiset lehdet ja muodot. Tuoksutkin vaikuttavat monella valintaan, Kirsi kertoo.

 

Nuppulan kesäkukkauutuuksia 2017

Viherlandiassa halutaan kokeilla uusia kesäkukkalajikkeita joka vuosi, suuret tuotantotilat antavat siihen mahdollisuuden. Kasveilla on myös tilaa kasvaa suuriksi.

– Suurimmat amppeliruukkumme ovat halkaisijaltaan 27 cm. Kun viljellään kasveja sen kokoisissa ruukuissa, tarvitaan tilaa ympärille, Kirsi kertoo.

Mitä uutuuksia tänä kesänä on Nuppulan valikoimassa?

Miljoonakelloissa on kauniita uutuusvärejä, valikoimassa on 30 erilaista lajiketta. Yksi mielenkiintoisista uutuuksista on musta miljoonakello.

Tähtisilmien ja markettojen uutuudet ovat erilaisia kerrottuja lajikkeita.

Orvokeissa on 55 erilaista lajiketta, joista uutuuksina mm. ”kissanviikset” Cats-ryhmän orvokit. Myös ”ripsureunaisia” orvokkeja on tänä vuonna saatavana. Perinteisissä pienikukallisissa ja ”naamaorvokeissa” löytyy myös uutuusvärejä.

Tuoksupelargoneissa on tänä kesänä sitruunan, appelsiinin, colan ja hasselpähkinän tuoksuiset lajikkeet.

Kirsi kastelee Nuppulan amppelimansikoita. Iloisen väriset ruukut piristävät puutarhaa, jo ennen kuin kasvit ovat täydessä loistossaan.

Kirsi kastelee Nuppulan amppelimansikoita. Iloisen väriset ruukut piristävät puutarhaa, jo ennen kuin kasvit ovat täydessä loistossaan.

 

Leena työntelee amppelirusokin taimia kennosta ulos ja istuttaa niitä Puutarhuriksi opiskeleva työssäoppija Leena Halko työntelee amppelirusokin taimia kennosta ulos ja istuttaa niitä Nuppulan suuriin amppeliruukkuihin.suuriin amppeliruukkuihin.

Puutarhuriksi opiskeleva työssäoppija Leena Halko työntelee amppelirusokin taimia kennosta ulos ja istuttaa niitä Nuppulan suuriin amppeliruukkuihin.

 

 - Amppelirusokit kasvavat kauniin keltaisin kukin, Leena kertoo.

– Amppelirusokit kasvavat kauniin keltaisin kukin, Leena kertoo.

 

Tarhaneilikat ovat vielä nuput kiinni ja keskittyvät kokonsa kasvattamiseen.

Tarhaneilikat ovat vielä nuput kiinni ja keskittyvät kokonsa kasvattamiseen.

 

Pelargonit kasvattavat tällä hetkellä lehtiään, myöhemmin kukkavarsiaan.

Pelargonit kasvattavat tällä hetkellä lehtiään, myöhemmin kukkavarsiaan.

 

Nuppulan muoviruukut ovat saaneet täksi kesäksi uuden ulkoasun.

Nuppulan muoviruukut ovat saaneet täksi kesäksi uuden ulkoasun.

Rottinkiamppeleihin on istutettu kuhunkin kolme trixi-tainta. Yksi trixi-taimi koostuu kolmesta lajikkeesta esim. miljoonakello-verbena-lobelia -yhdistelmä. - Näistä sekoituksista tulee näyttäviä amppeleita värien ystävälle, Kirsi kertoo.

Rottinkiamppeleihin on istutettu kuhunkin kolme trixi-tainta. Yksi trixi-taimi koostuu kolmesta lajikkeesta esim. miljoonakello-verbena-lobelia -yhdistelmä. – Näistä sekoituksista tulee näyttäviä amppeleita värien ystävälle, Kirsi kertoo.

 

Tässä kasvaa verihibiskus. Siitä tulee näyttävä, tummanpunainen kasvi, jonka voi istuttaa vaikkapa isoon ruukkuun aurinkoiselle paikalle. Verihisbuksen seuraksi voi yhdistää kukkivia kasveja.

Tässä kasvaa verihibiskus. Siitä tulee näyttävä, tummanpunainen kasvi, jonka voi istuttaa vaikkapa isoon ruukkuun aurinkoiselle paikalle. Verihisbuksen seuraksi voi yhdistää kukkivia kasveja.

 

- Amppelit pysyvät suosiossa vuodesta toiseen. Niissä löytyy valikoimaa auringosta varjoisalle kasvupaikalle, Kirsi kertoo.

– Amppelit pysyvät suosiossa vuodesta toiseen. Niissä löytyy valikoimaa auringosta varjoisalle kasvupaikalle, Kirsi kertoo.

 

Nuppulan ruukuissa käytetään multana Kekkilän amppeliseosta. Seoksessa on mukana pitkäkestoinen lannoite ja vettä imevät kastelukiteet. – Suuri multatila amppelissa ja oikea multa helpottavat kesäkukkien hoitoa kotioloissa, Kirsi kertoo.

Nuppulan orvokkeja voi ostaa Viherlandiasta pääsiäisestä eteenpäin. Orvokit kestävät pikkupakkasta ja viihtyvät hyvin ruukuissa, parvekelaatikoissa ja myöhemmin keväällä maassa. Nuppulan Kesäkukkamaan ensimmäinen kasvihuone avautuu huhtikuun puolen välin tienoilla.

 

 

Share
Tämän artikkelin aihe on . Aseta kirjanmerkki kestolinkki.Kommentit ja paluuviitteet ovat poissa käytöstä.

Jaa tämä sivu:

Share

« takaisin blogiin

Teemat
29.07.2015

Varpun ruusupuu