« takaisin blogiin

Metsien kummajaiset omalle pihalle

Kultasurukuusen kuva: Ella Räty

Metsämme kätkevät sisäänsä mitä ihmeellisempiä kuusikummajaisia – mikäpä niitä olisi ihastellessa myös omalla pihalla! Viherlandiassa on nyt harvinainen valikoima kuusentaimia, jotka on vartettu luonnon itsensä jalostamista kuusten erikoismuodoista.

 

Kaikille tutun metsäkuusen lisäksi luonnosta löytyy kuusen erikoisempia muunnoksia kuten surukuusi, pöytäkuusi, mätäskuusi ja käärmekuusi.  Näitä kuusen erikoismuotoja on vartettu taimimarkkinoiden käyttöön ja nyt harvinaisuudet ovat myynnissä Viherlandiassa.

Hedelmäpuiden, pensaiden ja perennojen lisäksi omalle pihalle voi mainiosti istuttaa erikoiskuusiryhmän – rakentaa pienen, suojaisan metsän nurmikentän reunalle.

Viherlandian puutarhuri Tiina Salonen kertoi muutaman vinkin kuusten ja havujen istuttamiseen:

  • Kapealatvaiset ja ylväät surukuuset ovat näyttäviä suuren pihan reunamalla muutaman puun ryhmänä. Ne sopivat myös yhteen leveälatvaisten lehtipuiden, kuten metsävaahteroiden kanssa.
  • Pienemmät samponpallo, tuulenpesäkuusi ja tapionpöytä sopivat istutettavaksi havuryhmään, jossa on erimallisia ja -värisiä havukasveja, jotka täydentävät toisiaan.
  • Myös pallohortensiat, syyshortensialajikkeet, atsaleat ja alppiruusut viihtyvät ja näyttävät hyvältä havukasvien kanssa.
  • Erikoishavut sopivat myös mainiosti kesämökkipihan havukasveiksi, koska eivät erotu liiaksi ympäröivästä luonnosta. Ne myös kestävät hyvin varjoa, eivätkä ole vaateliaita maanlaadun suhteen.

Pienet kuuset eivät juurikaan eroa toisistaan taimivaiheessa, mutta kasvaessaan niiden erikoismuodot tulevat esille.

Surukuusi ´Sällinkään pilari´ on ensimmäisiä surukuusten kantapuita, joiden alkuperä on Mäntsälän Sälinkään kylässä. Pilarimaiset surukuuset ovat erittäin kapeita kasvutavaltaan. Sällinkään pilari voi kasvaa jopa 10 metrin pituiseksi. Klikkaa kuvaa ja katso täysikasvuisen kuusen kuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Surukuusi ´Sällinkään pilari´ on ensimmäisiä surukuusten kantapuita, joiden alkuperä on Mäntsälän Sälinkään kylässä. Pilarimaiset surukuuset ovat erittäin kapeita kasvutavaltaan. Sällinkään pilari voi kasvaa jopa 10 metrin pituiseksi. Katso täysikasvuisen surukuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Pöytäkuusi ´Tapion Pöytä´ on latvaton metsäkuusi. Se kasvaa leveyttä, mutta ei juurikaan korkeutta. Pöytäkuusen kantapuu valittiin Suomusjärveltä vuonna 1963. Korkeus täysikasvuisena n. 1 metri. Klikkaa kuvaa ja katso täysikasvuisen kuusen kuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Pöytäkuusi ´Tapion Pöytä´ on latvaton metsäkuusi. Se kasvaa leveyttä, mutta ei juurikaan korkeutta. Pöytäkuusen kantapuu valittiin Suomusjärveltä vuonna 1963. Korkeus täysikasvuisena n. 1 metri. Katso täysikasvuisen pöytäkuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Mätäskuusi ´Hiisi´ kasvaa ilman latvaa vaakatasossa kiemurrellen tai mätäsmäisesti. Puu voi kasvaa 1,5 metrin korkuiseksi. Mätäspuun kantapuu valittiin Tohmajärveltä vuonna 1966. Katso täysikasvuisen kuusen kuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Mätäskuusi ´Hiisi´ kasvaa ilman latvaa vaakatasossa kiemurrellen tai mätäsmäisesti. Puu voi kasvaa 1,5 metrin korkuiseksi. Mätäspuun kantapuu valittiin Tohmajärveltä vuonna 1966. Katso täysikasvuisen mätäskuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Käärmekuusi on metsäpuidemme tunnetuimpia erikoismuotoja. Oksat haaroittuvat erittäin niukasti ja ovat pitkien, vahvojen ja hieman kaartuvien neulasten peittämät. Käärmekuusi voi kasvaa n. 8 metriä korkeaksi. Katso täysikasvuisen kuusen kuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Käärmekuusi on metsäpuidemme tunnetuimpia erikoismuotoja. Oksat haaroittuvat erittäin niukasti ja ovat pitkien, vahvojen ja hieman kaartuvien neulasten peittämät. Käärmekuusi voi kasvaa n. 8 metriä korkeaksi. Katso täysikasvuisen käärmekuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Kultasurukuusi ’Haapasten Kulta’ on kapealatvainen ja riippuvaoksainen kultakuusi, joka on syntynyt surukuusten risteytyksestä. Uudet versot ovat kauniin keltaisia. Surukuusi soveltuu luontevimmin muutamien puiden ryhmiin, jolloin taimet voi istuttaa parin metrin välein. Kasvaa n. 10 metriä korkeaksi. Katso täysikasvuisen kuusen kuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Kultasurukuusi ’Haapasten Kulta’ on kapealatvainen ja riippuvaoksainen kultakuusi, joka on syntynyt surukuusten risteytyksestä. Uudet versot ovat kauniin keltaisia. Surukuusi soveltuu luontevimmin muutamien puiden ryhmiin, jolloin taimet voi istuttaa parin metrin välein. Kasvaa n. 10 metriä korkeaksi. Katso täysikasvuisen kultasurukuusen kuva Viherkaupan sivulta.

Viherlandian erikoiskuusivalikoima on kasvanut entisestään. Löydät koko havukasvivalikoiman sekä myymälästä että Viherkaupasta.

Viherlandian erikoiskuusivalikoima on kasvanut entisestään. Löydät koko havukasvivalikoiman sekä myymälästä että Viherkaupasta.

This Research Paper Writing Service has hundreds of students from all over the world, you can check out on https://theresearchpaper.com. There are millions of students in the world who are interested in getting a research paper or an essay without effort.

Lähde: Viherrinki Oy

 
 
 
Share
Tämän artikkelin aihe on . Aseta kirjanmerkki kestolinkki.Kommentit ja paluuviitteet ovat poissa käytöstä.

Jaa tämä sivu:

Share

« takaisin blogiin

Teemat
29.07.2015

Varpun ruusupuu