Itsenäisyyspäivän aukiolo
Palvelemme itsenäisyyspäivänä 11-16. Tervetuloa!
Aloitamme vuosittain jo heinäkuun puolessa välissä valmistautumisen tulevaan jouluun. Silloin saapuvat ensimmäiset pienet joulutähtien taimet kasvihuoneellemme. Tällä sivulla tutustut joulutähden viljelyyn heinäkuusta jouluun, pienestä taimen alusta upean värikkääksi joulutähdeksi ja joulun tunnelman tuojaksi.
Pienet taimet ovat saapuneet noin viiden viikon ikäisinä. Tätä ennen ne on leikattu pistokkaiksi emokasveistaan ja istutettu juurtumaan pieniin kasvualustoihin. Taimet ovat saapuessaan herkkiä ja hentoisia. Kasvihuone on puhdistettu ennen taimien saapumista ja se pyritään pitämään bakteerivapaana ensimmäiset kuukaudet, kunnes taimet ovat kehittyneet taimivaiheesta pois ja päässeet hyvään kasvuvauhtiin.
Kasvatustavasta riippuen voidaan joulutähdistä tehdä yksi- tai monilatvaisia. Monilatvaiset kasvit saadaan aikaan latvomalla. Kun taimi on kehittänyt riittävästi lehtiä, se latvotaan eli katkaistaan päälatvasta kärki ja näin se alkaa haaroittua monilatvaiseksi joulutähdeksi.
Joulutähtien kauniit, värikkäät lehdet saadaan aikaan mm. säätelemällä valon määrää kasvihuoneessa. Taimien ollessa n. 10 viikkoa vanhoja ja auringonvalon vähentyessä, aletaan kasvihuoneessa käyttää lisävaloa päiväaikaan. Kirkkaiden kasvilamppujen avulla pyritään saamaan aikaan kasvien luontaisen kasvuympäristön päivänvalo. Yöajaksi vastaavasti kasvihuone verhotaan eteläisten öiden pimeyteen. Pimeys on todellakin oltava täydellistä, pienikin valonpilkahdus esim. verhokankaan repeämästä jättää valojuovan kohdalla kasvavat joulutähdet ”vihertähdiksi” ilman punaista, valkoista, pinkkiä tai muuta kaunista tähtiväriään.
Kasvihuonetta valaistaan ja pimennetään jatkuvasti. Pimeys kehittää lehtien tähtiväriä ja valo kasvattaa joulutähtiä suuremmiksi. Punaisten joulutähtien lehdissä voi nähdä jo selkeän värimuutoksen. Valkoisten joulutähtien ylälehdet ovat jo vaaleita, mutta eivät selvästi valkoisia. Joulutähtiä kastellaan ja lannoitetaan tarpeen mukaan, 2-3 kertaa viikossa. Jos on oikein aurinkoista, tehdään kasteluita useammin. Kasvihuoneen lämpötilaa aletaan pikkuhiljaa alentaa, jotta värin kehitys voimistuu.
Lehdet alkavat kehittämään voimakkaasti väriään. Iltojen ja öiden ollessa jo pimeitä, kasvihuonetta ei tarvitse enää välttämättä pimentää. Tähtiväri voimistuu jatkuvasti ja pian ovat ensimmäiset syystähdet myyntivalmiita.
Joulutähden kukkia ovat pienet keltaiset ”helmet” tähden keskellä. Värikkäät ylälehdet, jotka yleensä mielletään kukaksi, ovat siis vain lehtiä jotka ovat värjääntyneet kauniisti. Kun kukat aukeavat kokonaan, on joulutähden kasvu periaatteessa päättynyt. Tähti on silloin valmis loistamaan koko komeudessaan ja tuomaan meille iloa ja valoa pimeään joulun aikaamme.
Joulutähti eli tähtilatva kuluu tyräkkikasveihin ja se on alkujaan kotoisin Meksikosta. Eurooppaan joulutähti tuotiin 1830-luvulla. Suomessa ensimmäisiä joulutähtiä on alettu viljelemään 60-luvulta lähtien, kun alun perin hyvin kookkaasta pensaasta kehitettiin lajikkeita, jotka olivat sopivan kokoisia huonekasveiksi.
Huom!
Viikko
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
joulu
02
2024
Palvelemme itsenäisyyspäivänä 11-16. Tervetuloa!
joulu
02
2024
Eedenin perinteinen joululounas on tarjolla 11.-13.12.2024.
joulu
02
2024
Tule tunnelmoimaan maailman helpoimpaan kuusimetsään! Kuusimetsämme avataan la 7.12.2024