Liity kanta-asiakkaaksemme!
Viherlandian Viherklubi on maksuton ja kortiton kanta-asiakkuus järjestelmämme.
touko
30
2025
Sekä marjoja että makuja on monia ja se on ehdottomasti rikkaus. Suomen luonto tarjoilee joka kesä ja syksy uskomattoman määrän herkkuja, mutta jos metsässä samoilu ei ole ihan sinun juttusi, voi pakastimen täyttää myös todellisella lähiruualla: oman puutarhan sadolla. Tämä päivän kotipuutarhurilla on vara valita, sillä marjapensaiden lajikevalikoimat kasvavat vuosi vuodelta ja tarjontaa riittää laidasta laitaan. Lisäksi onnistuminen on helppoa, pensaiden kasvatukseen kun ei tarvita kasvitutkintoja eikä pitkää perehtyneisyyttä, riittää kun muistat muutaman tärkeän niksin.
Yhteistä kaikille satoa tuottaville kasveille on auringon tarve: mitä enemmän, sen parempi. Aurinko kypsyttää marjat tasaisesti ja antaa niille niiden parhaat aromit ja makeuden. Myös kasvualusta kannattaa laittaa kuntoon heti istutusvaiheessa. Istutuspaikalla tulisi olla vähintään 50cm vahvuinen kuohkea ja vettä läpäisevä multakerros, istutusmullaksi sopii sekä perinteinen puutarhamulta että erityisen laadukas puu- ja pensasmulta. Lisää mullan joukkoon puutarhakalkkia ( poislukien pensasmustikat sekä luonnonmarjat kuten karpalo, puolukka, lakka ja variksenmarja ) ja marjalannoitetta, näiden tarkemmat annosteluohjeet löydät aina suoraan pakkauksesta. Ja ne pakkaukset, nehän löydät sekä paikan päältä meiltä Viherlandiasta tai sitten aina palvelevasta verkkokaupastamme Viherkauppa.fi.
Koostimme tähän juttuun vinkit yleisimpien ja samalla myös helpoimpien puutarhamarjojen viljelyyn, ota siis niksit haltuun ja kulje kohti kaikkien aikojen satokautta.
Mustaherukka on monelle tuttu jo mummojen ja isomummojen puutarhoista ja se onkin suosituimpia marjapensaitamme. Suosioon on useita syitä, suurimpina sen erinomainen talvenkesto ja monikäyttöisyys: tämä herkku toimii esimerkiksi mehuina, hilloina, marmeladeina, soseina, leivonnaisten koristeena ja tietysti ihan sellaisenaan syötynä. Mustaherukka on myös huima vitamiinipommi, todellinen supermarja! Sen C-vitamiinipitoisuus lyö kirkkaasti esim. alppelsiinin ja lisäksi se pursuilee antosyaaneja, luonnon antioksidantteja. Viherherukka on puolestaan mustaherukan vihreämarjainen lajike joka ei yleensä kelpaa linnuille, ne kun eivät hoksaa marjaa kypsäksi! Viherherukka on myös mustaherukkaa makeampi ja hieman miedompiarominen, varsinainen lasten herkkumarja.
Ei tarvitse pölytyskumppania eli tuottaa satoa jo yksittäisenäkin pensaana. Pienessä tilassa toimivat mm. suurimarjainen ’Big Ben’ ja ryhdikäs ’Marski’, runsaamman kasvuston tarpeeseen sopivat puolestaan mm. ’Öjebyn’ ja ’Mortti’. Viherherukoista luottokaksikko ’Venny’ ja ’Vilma’ on toimiva parivaljakko.
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Sopiva istutusväli pensaasta toiseen on 2m. Toimii myös esimerkiksi raja-aidanteena, tällöin istutus 1m välein. Kastele huolellisesti ja kata pintamaa kuori- tai koristekatteella tai muulla haluamallasi katemateriaalilla.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Pärjää jatkossa yleensä ilman lisäkastelua. Lannoitus keväisin marja- tai yleislannoitteella, kalkitus vähintään joka toinen vuosi. Musta- & viherherukka saa kasvaa vapaasti ensimmäiset kasvuvuodet, poista tarvittaessa vaurioituneet oksat. Aloita hoito-/harvennusleikkaukset noin 4 vuoden kuluttua istutuksesta. Tällöin pensaasta poistetaan vanhimpia oksia jolloin avautuu tilaa uudelle kasvulle. Kestää sekä kevät- että syysleikkausta, kevät kuitenkin edelleen suositellumpi leikkausajankohta.
Runsassatoiset ja komeaksi pensaaksi kehittyvät puna- ja valkoherukat ovat parhaita mehumarjoja. Nämä voimakasaromiset, hieman kirpeät marjat jakavat tunteita ja mielipiteitä, mutta ovat silti monelle niitä satokauden odotetuimpia herkkuja.
Ei tarvitse pölytyskumppania eli tuottaa satoa jo yksittäisenäkin pensaana. Kestosuosikkeja perinteiset ’Punainen Hollantilainen’ ja ’Jonkheer van Tets’, valkoisista kestäviä ja satoisia vaihtoehtoja ovat mm. ’Lepaan Valkea’ ja ’Piikkiön Helmi’.
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Sopiva istutusväli pensaasta toiseen on 2,5-3m. Kastele huolellisesti ja kata pintamaa kuori- tai koristekatteella tai muulla haluamallasi katemateriaalilla.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Pärjää jatkossa yleensä ilman lisäkastelua. Lannoita keväisin marja- tai yleislannoitteella, kalkitus vähintään joka toinen vuosi. Hidaskasvuisempia kuin mustaherukka, saa kasvaa vapaasti ensimmäiset kasvuvuodet, poista tarvittaessa vaurioituneet oksat. Aloita hoito-/harvennusleikkaukset noin 5-7 vuoden kuluttua istutuksesta. Tällöin pensaasta poistetaan vanhimpia oksia jolloin avautuu tilaa uudelle kasvulle. Suositeltu leikkausjankohta kevät ( huhti-toukokuu ). Punaherukka maistuu myös rastaille, hoida siis suojaukset kuntoon hyvissä ajoin ennen marjojen punertumista!
Viime vuosien suuri hittimarjasta on muodostunut kotipuutarhureiden kestosuosikki eikä suotta. Se on vähään tyytyväinen, hyvin monenlaisilla kasvupaikoilla viihtyvä ja tuottaa satoa jo varhain, eteläisessä Suomessa parhaimmillaan jo kesäkuun puolessa välissä! Tämä terveysihme sisältää hurjan määrän antioksidantteja ja C- & A-vitamiinia, kuitua, kaliumia sekä muita tärkeitä hivenaineita, ja parhaimmillaan se on ihan sellaisenaan syötynä. Hunajamarja taipuu kuitenkin mainiosti myös mm. leivontaan, smoothieen ja hilloiksi, katso vinkkejä vaikkapa Viherringin sivuilta!
Tarvitsee satoa tuottaakseen ristipölytyksen eli vähintään kahta tai kolmea eri lajiketta. Minissään tarvitset siis 2kpl eri lajikkeita olevia pensaita. Valikoima on laaja, kokeile vaikkapa uutta ’Candy Blue’ta, erityisen kestävää ’Sinoglaska’a tai Jättiläisen Tyttärenäkin tunnettua ’Docz Velikana’a.
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Sopiva istutusväli pensaasta toiseen on 2m, aidanteeksi istutettuna 1m. Kastele huolellisesti ja kata pintamaa kuori- tai koristekatteella tai muulla haluamallasi katemateriaalilla.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Tarkkaile kastelun tarvetta myös seuraavana kesänä, selviää jatkossa yleensä ilman lisäkastelua. Pärjää nuorena melko miedolla lannoituksella, satoikäisenä lannoitus keväisin marja- tai yleislannoitteella, kalkitus vähintään joka toinen vuosi. Hoitoleikkaukset aloitetaan pensaan ollessa täysikasvuinen eli noin 5 vuoden kuluttua istutuksesta. Leikkaa keväällä ennen silmujen puhkeamista kuivat sekä heikkokuntoiset oksat kokonaan pois, näin pensas pysyy jatkossa koko ajan hyväkuntoisena ja tuottavana. Rastaiden herkku, muista siis suojata ajoissa jottei sato karkaa vääriin suihin.
Mustikoita omasta pihasta- mikä olisikaan helpompaa marjastusta! Alun perin Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat pensasmustikat ovat oikealle paikalle istutettuina erittäin helppohoitoisia ja runsassatoisia hyötykasveja, ja niiden marjat ovat maultaan ihanan makeita. Pensasmustikat sopivat täydellisesti sellaisenaan syödyiksi sekä pakastamiseen. Ne ovat ihania myös leivonnassa, sillä ne eivät vaalean sisuksensa ansiosta sotke esim. kermaa.
Tarvitsee hunajamarjan tavoin satoa tuottaakseen ristipölytyksen eli vähintään kahta eri lajiketta. Minissään tarvitset siis 2kpl eri lajikkeita olevia pensaita. Perinteiset klassikkolajikkeet ’Aino’ & ’Alvar’ ovat edelleen ne suosituimmat, mutta vielä suurempia marjoja tarjoilevat mm. ’Northblue’, ’Goldtraube’ ja ’Bluecrop’
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Sopiva istutusväli pensaasta toiseen on 1-1,5 m. Käytä istutukseen hapanta havu-rodomultaa, tämä pensas ei arvosta kalkkia! Kastele huolellisesti ja kata pintamaa kuori- tai koristekatteella tai muulla haluamallasi katemateriaalilla.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Pintajuurisena kasvina herkkä kuivumiselle etenkin hellekesinä, huolehdi siis kastelusta tarpeen mukaan myös tulevina vuosina. Lannoita keväisin havu- ja rodolannoitteella tai pensasmustikkalannoitteella, huolehdi etteivät nurmiheinät tai muut rikkakasvit pääse leviämään kasvin tyvelle. Leikkaustarve on vähäinen, poista tarvittaessa keväällä kuivat ja vaurioituneet oksat. Suojaa sato ennen kypsymistä rastailta ja muilta ylimääräisiltä herkkusuilta.
Luonnonvaraiseen sukulaiseensa verrattuna suurimarjaisemmat puutarhavadelmat ovat ihania koko perheen herkkumarjoja. Vadelmista löytyy hyvinkin pohjoisessa viihtyviä lajikkeita, ja eri sortteja yhdistelmällä satokausi pysyy pitkänä. Eteläisessä Suomessa apajien äärelle päästään jo heinä-elokuun vaihteessa, pohjoisempana sitten myöhemmin elokuussa.
Tarjolla on sekä perinteisiä korkeaksi kasvavia ja sitä myöten erittäin runsassatoisia lajikkeita ( esim. ’Ottawa’, ’Muskoka’, ’Stiora’ ) sekä matalampia pensasvadelmia ( esim. ’Maurin Makea’, ’Ville’ ). Värivaihtelua saa veikeällä ’Fallgold’illa, joka tuottaa hauskoja keltaisia vadelmia! Ei tarvitse pölytyskumppania, määrän ratkaisee siis puhtaasti marjojen tarve.
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Vadelman taimet istutetaan riviin 50cm välein toisistaan, rivien keskinäinen väli saa olla vähintään 2m. Älä käytä katekankaita, ne estävät vadelmalle tärkeän uuden versokasvun. Kastele huolellisesti ja asenna korkeita lajikkeita istuttaessasi tukilangat jos istutusvaiheessa, viimeistään seuraavana keväänä. Tuenta onnistuu helpoiten kun rivin päihin asennetaan 2 jämerää tukiseivästä joihin pingotetaan 2-3 rautalankatukea rivin myötäisesti. Tukien tarkoitus on estää korkean kasvuston lamoaminen.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Vadelmaa tulee lannoittaa maltilla sillä liiallinen typpi rehevöittää turhaan kasvua. Sopiva lannoite on marjalannoite, muista myös kalkitus kahden vuoden välein. Kasvin versot ovat 2 vuotisia, ja pensaasta poistetaan joko keväällä tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen 2 vuotiaat, satoa tuottaneet versot maata myöten. Seuraavan kesän sato syntyy aina edelliskesänä kasvaneisiin versoihin. Näin ollen vadelmassa ei pitäisi koskaan olla 2 vuotta vanhempia versoja.
Herukoiden sukulaispensas karviainen tuottaa ihanan makeita ja pulleita marjoja ja parhaimmillaan vanhasta, hyvin hoidetusta pensaasta voi saada usea litran sadon. Tämä piikikäs pensas menestyy koko lailla puolen Suomen alueella ja pitkäikäisenä sitä voi tavata herukoiden tavoin hyvinkin vanhojen autiotalojen pihapiireistä. Karviainen on mitä mahtavin tuoremarja, lisäksi se toimii hienosti esim. hillojen ja sekamehujen raaka-aineena.
Ei tarvitse pölytyskumppania eli tuottaa satoa jo yksittäisenä pensaana. Perinteiset suosikkilajikkeet ’Hinnonmäen keltainen’ ja ’Lepaan punainen’ ovat maistuvia suurimarjaisia lajikkeita, hieman pienempiä marjoja tuottava vuoristokarviainen ’Houghton’ puolestaan ihastuttaa makeudellaan. Jos haluat vähemmän piikkejä, on oikea valinta puolestaan ’Captivator’.
Istuta taimi samaan syvyyteen kuin mitä se on viljelyruukussaan, älä upota syvemmälle. Sopiva istutusväli on 2m. Kastele huolellisesti ja kata pintamaa kuori- tai koristekatteella tai muulla haluamallasi katemateriaalilla.
Huolehdi istutuskesänä kastelusta. Anna pensaalle kuivina kausina vettä 2 kertaa viikossa, kerralla reilusti ja imeyttämällä. Saa kasvaa ja kehittyä vapaasti ensimmäiset kasvuvuodet, poista tarvittaessa vaurioituneet oksat. Aloita hoito-/harvennusleikkaukset noin 5-7 vuoden kuluttua istutuksesta. Tällöin pensaasta poistetaan vanhimpia oksia jolloin avautuu tilaa uudelle kasvulle. Suositeltu leikkausajankohta on kevät (huhti-toukokuu).
Lue kesäkuun Viherklubikirje täältä
Viikko
26
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
kesä
02
2025
Viherlandian Viherklubi on maksuton ja kortiton kanta-asiakkuus järjestelmämme.
touko
18
2025
Taimimyymälän valikoimaan voit tutustua myös verkkokaupassamme!
touko
12
2025
Poikkea pehmikselle tai jäätelölle Cafe Eedenin terassille!