Tomaatti
Kesäpöydän herkku
Nyt kylvetään tomaatin siemenet
Perinteinen pyöreä ja punainen tomaatti on saanut rinnalleen paljon erikokoisia, erimuotoisia ja –värisiä erikoistomaatteja, kuten kirsikkatomaatteja, luumu-, pihvi-, amppeli- ja cocktailtomaatteja. Erikoistomaatit voivat olla väriltään keltaisia, vaaleanpunaisia, tummanruskeita tai vaikkapa raidallisia.
Muutamia herkkulajikkeita
Andine Comue: Punainen pitkänomainen tomaatti, kypsyy aikaisin. Maukas grillattuna. Matala, ei tarvitse tukea
Indigo Rose: Tummanliila tomaatti, joka sisältää paljon antioksidantteja
Green Envy: Hienostuneen makuinen, pienikokoinen tomaatti
Heartbreaker: Sydämenmuotoinen, mehukas coctailtomaatti. Ei vaadi isoa tilaa, sopii hyvin parvekkeelle
Delizia: Muhkea pihvitomaatti, kasvatus onnistuu parhaiten kasvihuoneessa
Yellow Stuffer: Paprikatomaatti, keskus on helppo poistaa, sopii hyvin täytettäväksi paprikan tapaan
Tigerella: Aikainen lajike. Keskikokoinen tomaatti, jossa kullankeltaiset juovat. Tuettava.
Marmandino One: Maukas pihvitomaatti.
Incas: Luumumainen pensastomaatti, sopii patoihin ja paistettavaksi. Ei tarvitse tukea.
Green Zebra: Keskikoinen, tomaatti vihreän keltajuovainen.
Tomaatin kasvatus
Tomaatin kasvatus on helppoa. Aina ei tarvitse omistaa kasvihuonetta, koska kasvatus onnistuu myös lämpimällä ja aurinkoisella terassilla tai parvekkeella.
- Tomaatin kasvu kylvöstä ulos istutettavaksi kestää n.8 viikkoa.
- Kylvä tomaatin siemenet helmi-maaliskuun aikana puhtaaseen kylvömultaan. Siemen itää muutamassa päivässä. Itämislämpötila on 22-25 astetta.
- Itämisen jälkeen lämpötila saa pudota 18-20 asteeseen.
- Pidä pikkutaimet mahdollisimman valoisassa paikassa ja anna lisävaloa kasvilampulla jos tarpeen.
- Kastele taisaisesti ja anna laimeaa ravinneliuosta.
- Taimien ollessa n. 5-10 cm korkeita ja kunnes ensimmäiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet, kouli ne omiin ruukkuihin, joiden halkaisija on 12cm.
- Taimet saavat kasvaa väljästi, etteivät ne kosketa toisiaan.
- Ulkoilman ollessa yli 15 astetta, voit karaista taimia viemällä ne päiväksi ulos ja tuomalla yöksi sisälle, jotta ne tottuvat ulkoilmaan.
- Tomaatti ei siedä kylmää, joten valitse lopullinen kasvupaikka huolella.
- Täysikasvuisena tomaatti vaatii tilavan ruukun, vähintään 10 litran astian.
- Runkotomaattilajikkeet täytyy tukea ja niistä pitää poistaa varkaat eli lehtihangasta kasvavat sivuversot.
- Pensastomaateista ja matalista lajikkeista varkaita ei tarvitse poistaa.
- Tomaatti vaatii voimakasta lannoitusta ja siihen löytyy tomaatille omat lannoitteet.
- Jos tomaatit kasvavat lasitetulla terassilla, johon pölyttäjähyönteiset eivät pääse, voit itse suorittaa pölytyksen ravistelemalla kevyesti kukkaterttuja.
Heinäkuussa ensimmäiset tomaatit alkavat kypsyä nautittaviksi ja sato jatkuu pitkälle syksyyn. Mikään ei vedä vertoja itse kasvatetulle tomaatille!
Kokeile Pluggboxia tomaattien taimikasvatuksessa. Pluggbox on käytännöllinen pienoiskasvihuone, jossa voi kasvattaa jopa 49 tainta. Koulinta vaiheessa taimet ovat helppo irroittaa astian pohjassa olevien piikkien avulla. Pluggbox löytyy kolmessa eri värissä; punainen, keltainen ja harmaa.
Meiltä löydät myös muut tarvikkeet taimikasvatukseen sekä runsaan valikoiman kukkien ja vihannesten siemeniä.
TERVETULOA VIHERLANDIAAN!
Viikko
Ravintola Eeden
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
Viikko 40
MA 30.9.
- Kana-kookoskeitto (M,G)
- Jauheliha-makaroonilaatikko (L)
- Pinaattinen uunikala (L,G)
- Kasvissyöjän makaroonilaatikko (Veg)
TI 1.10.
- Minestronekeitto (G,Veg)
- Barbequebroileri, riisi (M,G)
- Possunleike (L), kurkkumajoneesi (M,G)
- Kasvispata (G,Veg)
KE 2.10.
- Aurajuustokeitto (L,G)
- Gratinoitu peltimureke (L,G), paahtoperunat (M,G)
- Lohipasta (L)
- Juurespihvit (G,Veg), remoulade (M,G)
TO 3.10.
- Hernekeitto (M,G)
- Lamminpään Lumous-possupata (L,G)
- Tomaattinen kanaleike (L)
- Tofu-pestopasta (Veg)
PE 4.10.
- Kalakeitto (L,G)
- Makkaramix (M,G), perunamuusi (L,G)
- Mantelikala (L)
- Täytetty kesäkurpitsa (G,Veg)
LA 5.10.
- Katkarapukeitto (L,G)
- Tomaattinen broileripata (L,G)
- Tumma lihapata (M,G)
- Nyhtökaura-kasvispaistos (G,Veg)
SU 6.10.
- Sellerisosekeitto (L,G)
- Uunikala, fenkoli-valkoviinikastike (L,G)
- Savustettu possunfilé (M,G)
- Yrttiperunat (G,Veg)
- Täytetyt paprikat (G,Veg)
Viikko 41
MA 7.10.
- Jauhelihakeitto (M,G)
- Omenainen härkäpata (L,G)
- Hunajabroileri (L,G), täysjyväriisi
- Kasviswokki (G,Veg)
TI 8.10.
- Koskenlaskijan katkarapukeitto (L,G)
- Täytetty kalaleike (VL), kermaviilikastike (L,G)
- Mausteinen makkata-vihannespata (M,G)
- Kreikkalainen kasvispata (G,Veg)
KE 9.10.
- Porkkanasosekeitto (L,G)
- Jauhelihalasagne (L)
- Hedelmäinen broileripata (M,G)
- Juures-soijalasagne (Veg)
TO 10.10.
- Juustokeitto (L,G)
- Silakkapihvit, tilli-voikastike (L)
- Itämainen kookospossu (M,G), riisi
- Kasvispihvit (G,Veg)
PE 11.10.
- Kanakeitto (M,G)
- Kinkku-parmesaanipasta (L ja L,G)
- Kalamurekepihvit, kermakastike (L,G)
- Kasvis-tofupasta (Veg)
LA 12.10.
- Kermainen sipuli-timjamikeitto (L,G)
- Sinappinen uunikasler (L,G)
- Pinaattiset kalarullat (VL,G)
- Syyssadon kasvikset (G,Veg)
- Kasvis-papumuhennos (G,Veg)
SU 13.10.
- Punajuuri-aurajuustokeitto (L,G)
- Gratinoitu kolmen kalan vuoka (L,G)
- Pippurihärkä (L,G)
- Kasviscouscous (Veg)
Viikko 42
MA 14.10.
- Perinteinen lihakeitto (M,G)
- Kalastajan gratiini (L,G)
- Mausteinen pulled pork (M,G)
- Nyhtökaura-vihannesgratiini (G,Veg)
TI 15.10.
- Sellerisosekeitto (L,G)
- Kaali-jauhelihalaatikko (M,G)
- Rosmariinibroileri (L,G), riisi
- Kasvis-kaalilaatikko (G,Veg)
KE 16.10.
- Intialainen kasviskeitto (G,Veg)
- Syksyinen uunikala (L,G)
- Herukkahärkä (M,G)
- Soijapapu-juurespata (G,Veg)
TO 17.10.
- Perinteinen nakkikeitto (M,G)
- Lomailijan jauhelihapihvit, kermakastike (L,G)
- Sadonkorjaajan broilerikiusaus (L,G)
- Vihannesviljelijän kasviskiusaus (G,Veg)
PE 18.10.
- Lihapullakeitto (M,G)
- Sadonkorjaajan makkarakastike (L,G)
- Broileripata (M,G), riisi
- Juurespata (G,Veg)
LA 19.10.
- Muikkukeitto (L,G)
- Kalkkunapata (L,G), riisi-ohralisuke (M)
- Possupihvit, omena-rakuunakastike (L,G)
- Hernepihvit, kurkkukastike (G,Veg)
SU 20.10.
- Sieni-juustokeitto (L,G)
- Ranskalainen kalapata (L,G)
- Ylikypsää härkää (M,G)
- Voi-persiljaperunat (L,G)
- Kasviscurry (G,Veg)
Viikko 43
MA 21.10.
- Kasvissosekeitto (L,G)
- Appelsiinikala (L,G)
- Sipulinviljelijän possupata (L,G)
- Intialainen pinaattijuusto (G)
TI 22.10.
- Tulinen linssikeitto (G,Veg)
- Mangohärkä, riisi (M,G)
- Syksyinen sieni-kinkkupasta (L) ja (L,G)
- Sieni-kasvispasta (Veg)
KE 23.10.
- Pinaattikeitto (L,G)
- Kookoskala (M,G)
- Jauhelihapuikot, salsakastike (M)
- Meksikolainen kasvispata (G,Veg)
TO 24.10.
- Tomaatti-paprikasosekeitto (G,Veg)
- Sirtuunabroileri (L,G)
- Perinteinen liha-perunalaatikko (L,G)
- Härkäpapupaistos (G,Veg)
PE 25.10.
- Juusto-juureskeitto (L,G)
- Mausteinen kebab-kasvishöystö, riisi (M,G)
- Stroganov (L,G), persiljaperunat
- Pinaattiletut (L)
LA 26.10.
- Kermainen kaalikeitto (L,G)
- Kalaleike (L), kermaviilikastike (L,G)
- Curryhärkä, kasvisriisi (M,G)
- Kurpitsa-juureskastike (G,Veg)
SU 27.10.
- Tomaattikeitto (L,G)
- Kirsikkabroileri (L,G)
- Uunikala, vuohenjuustokastike (VL, G)
- Kasvismuhennos (G,Veg)
- Perunaröstit (L,G)
Viikko 44
MA 28.10.
- Makkarakeitto (M,G)
- Maissipaneroitu kalaleike (L), tsatsiki (L,G)
- Tomaatti-pekonipossu (M,G)
- Tomaattinen nyhtökaurapaistos (Veg)
TI 29.10.
- Herkkusienikeitto (L,G)
- Perinteinen jauhelihakastike (L,G)
- Valkosipulibroileri (M,G)
- Kasvispihvit (G,Veg)
KE 30.10.
- Katkarapu-maissikeitto (M,G)
- Kreikkalainen liha-kasvisvuoka (L,G)
- Broileria ja inkiväärikasviksia (M,G), riisi
- Munakoiso-perunavuoka (G,Veg)
TO 31.10.
- Kylmäsavulohikeitto (L,G)
- Gratinoitu jalapeno-juustouunimakkara (L,G)
- Broileri-juuresvuoka (L,G)
- Gratinoitu juurespaistos (G,Veg)
PE 1.11.
- Palternakkasosekeitto (L,G)
- Barbequehärkä, riisi (M,G)
- Uunikala, cheddarjuustokastike (VL,G)
- Sieni-juurespata (G,Veg)
LA 2.11. Pyhäinpäivä
SU 3.11.
Viikko 45
MA 4.11.
- Makkarakeitto (M,G)
- Maissupaneroitu kalaleike (L), tsatsiki (L,G)
- Tomaatti-pekonipossu (M,G)
- Tomaattinen nyhtökaurapaistos (Veg)
TI 5.11.
- Herkkusienikeitto (L,G)
- Perinteinen jauhelihakastike (L,G)
- Valkosipulibroileri (M,G)
- Kasvispihvit (G,Veg)
KE 6.11.
- Katkarapu-maissikeitto (M,G)
- Kreikkalainen liha-kasvisvuoka (L,G)
- Broileria ja inkiväärikasviksia (M,GI, riisi
- Munakoiso-perunavuoka (G,Veg)
TO 7.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Palsternakkasosekeitto (L,G)
- Haukimurekepihvit (L)
- Saksanhirvenkäristys, voiperunat (M,G), puolukkaa
- Härkäpapu-juurespata (G,Veg)
PE 8.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Juures-juustokeitto (L,G)
- Riistapyörykät, kermakastike (L,G)
- Paistetut muikut (L), pottumuusi
- Sieni-juurespata (G,Veg)
LA 9.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Maa-artisokkakeitto (L,G)
- Riista-juureskiusaus (L,G)
- Muikkupihvit, tilli-kermaviilikastike (L,G)
- Siirappijuurekset (G,Veg)
- Herne-lanttupihvit (G,Veg)
SU 10.11. Isänpäivä
AJANKOHTAISTA
loka
05
2024
loka
05
2024
Isänpäivälounas su 10.11.2024
Tervetuloa isänpäivälounaalle su 10.11.2024!
loka
03
2024
Syksyn 2024 Kukkapajat
Tule tekemään itse! Järjestämme syksyn aikana Kukkapajoja, joihin voit tulla valmistamaan itse erilaisia sidontatöitä leikkokukista tai valmistamaan kauniin syysistutuksen asiantuntijamme opastuksella.