Pyhäinpäivän lounas 2.-3.11.2024
Tervetuloa lounalle pyhäinpäiväviikonloppuna!
Mitä jos pihan pimein ohikulkupaikka muutuisikin lehteväksi ja viihtyisäksi? Jos varjosta tulisikin houkutteleva keidas? Varjon kasvit eivät liioin kukillaan kukoista, mutta lehdet ovat sitäkin näyttävämmät.
Pyydän Viherlandian myymäläpäällikkö Pirjo Uuttanaa esittelemään hänen suosikkinsa varjon perennoista eli monivuotisista, varjossa viihtyvistä pihakasveista.
-Varjon kasvien kauneusarvo on lehdissä. Niistä saa näyttäviä, maata peittäviä kokonaisuuksia hankaliinkin kohtiin pihamaalla, Pirjo kertoo.
Siirrymme auringosta varjoon ja Pirjo nappaa ensimmäisenä käteensä valtavan kilpiangervon, Astilboides tabularis, lehden.
– Kilpiangervo kasvaa helposti metristä puoleentoista. Se viihtyy parhaiten syvämultaisessa maassa.
Kokonsa puolesta kilpiangervo on myös hyvä pihan ongelmakohtien peittäjä. Se tarvitsee runsaasti vettä, mutta ei siedä jakuvasti märkää maata. Lannoittamalla lehdet kasvavat suuremmiksi.
Kilpiangervoa voi istuttaa myös seinustalle, missä katolta putoava lumi estää yleensä pensaiden käytön.
Töyhtöangervo, Aruncus dioicus, on myös suuri ja näyttävä varjon perenna. Sitä voi käyttää pensaiden sijasta tai suojan antajana.
Kasvi viihtyy parhaiten syvämultaisessa maassa, mutta savimaakin kelpaa. Lannoittamalla kasvista saadaan näyttävämpi. Töyhtöangervo leviää maltillisesti.
Kuunlilja, Hosta, muodostaa kauniita mättäitä lehdistöllään.
– Kuunlilja näyttää kauniilta yksittäisenäkin ryhmänä, vaikkapa kivien juurella. Silloin sen koko kasvumuoto tulee esille parhaiten, Pirjo kertoo.
Kuunlilja kestää vaatimatontakin maata, kunhan saa kasvaa varjossa. Se kukkii korkein, violetein tai valkoisin kukin heinä-elokuussa. Leviäminen on hillittyä.
Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla, sopii hyvin esim. perennaryhmien reunoille ja kivikkoihin. Se viihtyy myös pensaiden ja puiden alla.
Rotkolemmikki viihtyy parhaiten hiekansekaisessa savimaassa. Se leviää jonkin verran mattomaisesti, mutta hillitysti.
Kalliokielo, Polygonatum multiflorum (lehtokielo) viihtyy nimensä mukaisesti kalliojyrkänteellä, mutta myös syvämultaissa ja kalkitussa maassa.
Kalliokielo on sorja kaunotar, joka kasvaa kauniisti kaartuen jopa 80 cm korkuiseksi. Se kukkii valkoisin, nuokkuvin kukin ja tekee sinimustia maroja. Kasvi on myrkyllinen.
Mikä näistä on sinun suosikki numero 1, Pirjo?
-Ehdottomasti kilpiangervo sen upeiden lehtien ansiosta. Sen lehtien alle voisin kuvitella oikean peikkometsän satuhahmoineen, Pirjo hymyilee.
Omalle kotipihalleni mukaani tarttui kalliokielo. Se sopii hyvin metsän ja pihan välissä olevan kivikon väliin kasvamaan.
Viherlandiassa viljellään Nuppulan perennoita, joista löytyy paljon myös varjossa viihtyviä kasveja.
Asiantuntijana jutussa: Viherlandian puutarhuri
Viikko
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
loka
05
2024
Tervetuloa lounalle pyhäinpäiväviikonloppuna!
loka
05
2024
Tutustu paikalle saapuviin myyjiin ja heidän tuotevalikoimaansa!
loka
05
2024
Tervetuloa isänpäivälounaalle su 10.11.2024!