Vahvat juuret perheyrittäjyydessä

Juhani Tahvosen isän isovanhemmat tulivat Jyväsjärven rannalla sijaitsevalle tilalle jo 1800-luvun puolivälissä. Maatilaa pidetäänkin yhtenä Jyväskylän vanhimmista yhä toiminnassa olevista yrityksistä. Tilalla harjoitettiin kahden ensimmäisen sukupolven ajan karjanhoitoa ja viljanviljelyä. Kalastus antoi lisäansioita. Tilalla pidettiin myös tiilitehdasta.

Juhanin vanhempien, Tahvon ja Beatan (tilan kolmannen isäntäparin) aikana karjanhoito lopetettiin Jyväskylän kaupungin laajentuessa v. 1965 ja tila ”kaupunkilaistui”. Nyt keskityttiin yksinomaan puutarhatuotannon laajentamiseen ja torikauppaan. Oli hankittu myös toinen tila Raaseporista, joka nykyisin tunnetaan Puutarha Tahvoset Oy -nimisenä taimistona.

Puutarhaneuvos Juhani Tahvonen luotsasi Viherlandiaa ennen kuolemaansa yhdessä vaimonsa Annun kanssa 25 vuotta. Yrityksen toimintaa ovat nyt mukana jatkamassa heidän poikansa ja kaksi tytärtään (viides sukupolvi). Heistä Jyrki Tahvonen osallistuu yrityksen operatiiviseen toimintaan. Toimitusjohtajana yrityksessä toimii K-ryhmän palveluksesta siirtynyt Erja Mäkelä.

Torikauppiaina Jyrki, Juhani ja Tahvo Tahvonen. Kuva vuodelta 1991.

Juuremme ovat viljelyssä

Viherlandia on yksi harvoista puutarhakeskuksista, jossa on ostettavissa paikanpäällä viljeltyjä, oman tuotannon kasveja. Meille viljely on tärkeää ja haluamme jatkossakin tarjota asiakkaillemme oman tuotannon kasveja. Meillä viljellyt tomaatit ja kurkut ovat löytäneet tiensä jyväskyläläisten ruokapöytiin jo 50-luvulta alkaen torikauppamme kautta, samoin oman tuotantomme leikkokukat ovat ilahduttaneet asiakkaitamme jo 60 vuoden ajan.

Viherlandian myötä tuotantoamme on kehitetty asiakkaittemme kysynnän mukaan. Puutarhakeskuksen alkuvuosina itsepoimintamansikka oli tärkeä viljelykasvimme. Sitten tulivat ruukkukukat, ryhmäkasvit ja leikkoruusut, joiden kaikkien viljelyyn nyt panostamme.

Lähituotannolla on omat etunsa asiakkaalle. Esimerkiksi Nuppulan ruusumme on koettu kestävämmiksi kuin ulkomaiset kilpailijansa. Saamme uuden viljelytekniikan avulla tuottamamme ruusut välittömästi keruusta myyntiin ilman välikäsiä. (Tästä olemme saaneet Inno-Suomi-kunniakirjan v 2003.) Kesäkukka-amppelimme, vihannesten taimemme ja joulutähtemme pystymme kasvattamaan suuriksi ja muhkeiksi, koska meidän ei tarvitse varautua tilaa vieviin rahtikuljetuksiin. Lähituotannolla on siten myöskin omat ekologiset etunsa.