Puutarhurin 5 vinkkiä pihatöihin
Viherlandian blogi
Pihatöitä voi tehdä tutulla rutiinilla, nautiskellen kevään pienistä ihmeistä tai vaikka sykemittarin kanssa – kunhan ne tekee oikein. Viherlandian puutarhuri Pirjo Uuttana tietää mitä pihalle tehdään keväällä, jotta se kukoistaa kesällä.
Viherlandian myymäläpäällikkö Pirjo Uuttanalla on vuosikymmenien kokemus sekä oman että asiakkaiden puutarhoista. Alun perin puistopuutarhurin koulutuksen saanut Pirjo on seurannut ihmisten lisääntyvää puutarhainnostusta vuodesta toiseen.
– On ollut ilo huomata kuinka nuorempikin väki on löytänyt viljelyn ilon. Suurin osa asiakkaistamme on perinteen vaalijoita, mutta ennakkoluulottomat kokeilijat ovat kasvava asiakaskunta, Pirjo kertoo.
Pirjo antoi 5 vinkkiä keväisiin pihatöihin. Poimi tästä ideat omalle pihalle!
Käytämme esimerkkituotteina jutussa Neudorffin luonnonmukaisia puutarhanhoitotuotteita.
1. Lannoita nurmikko heti lumen sulattua
Miksi nurmikkoa pitää lannoittaa?
– Jokainen haluaa kauniin ja kulutusta kestävän nurmen pihalleen, Pirjo kertoo. Lannoitus antaa nurmikolle kasvuvoimaa ja lisää sen kulutuskestävyyttä.
Neudorffin Bio-Nurmikkolannoite on ollut Viherlandiassa suosittu tuote jo vuosia. – Kun asiakas kysyy ”karhunturkkilannoitetta”, tiedämme heti mitä hakea, Pirjo kertoo. Tämä lannoite annetaan nurmikolle keväällä heti lumien sulamisen jälkeen. – Karhunturkkilannoite antaa nurmelle sananmukaisesti vahvan ja tiheän kasvun. Paljon riippuu myös nurmikon perustuksesta, miten lannoite auttaa, Pirjo sanoo.
Nurmikkoa kannattaa myös kalkita, jos maa on liian hapan. Happamuuden voi testata Viherlandiassa myytävänä olevilla ph-liuskoilla. Liian happamassa maassa nurmikko ei saa tarpeeksi ravinteita ja sammal alkaa valtaamaan tilaa nurmelta.
2. Huolehdi pihan pikkuapulaisista – asenna hyönteishotelli
Monet hyönteiset ovat hyödyllisiä ympäristölle ja puutarhallesi. Hyönteiset pölyttävät kukkia, marjapensaita ja hedelmäpuita sekä hävittävät tuholaishyönteisiä, kuten kirvoja.
Toivota mehiläiset, kimalaiset, leppäkertut ja perhoset tervetulleeksi pihallesi tekemään tärkeää työtä!
Nykyaikaiset, siistit ja hoidetut pihat eivät tarjoa enää luontaisia pesimäpaikkoja pihan pikkuapulaisille. Hyönteishotellit ovat oiva apu tähän ongelmaan, ne tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan hyönteisille. Hyönteishotelli tulisi ripustaa aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojaisalle paikalle, 1-2 metrin korkeudelle.
– Hyönteishotelli kannattaa asentaa pian, jotta tulevan kesän hyönteiset löytävät siitä kodin itselleen, Pirjo kertoo.
Hyönteisten houkuttelu puutarhaan on myös luonnonsuojelua. Kun hyönteiset viihtyvät pihassasi, sinun ei tarvitse välttämättä käyttää kemiallisia kasvinsuojeluaineita hävittääksesi tuholaisia kasvien kimpusta.
3. Elvytä huonokuntoiset havupuut
Vaikka syksyllä pihan havut ja alppiruusut näyttävät kauniilta, kevään yllätys eli kellastuneet lehdet ja neulaset ovat karua katseltavaa.
– Havut voivat kellastua monesta syystä, kuten kevätauringon, hallan tai huonojen kasvuolosuhteiden takia, Pirjo kertoo.
Havupuiden elvytys kannattaa aloittaa heti lumien sulattua. Neudorffin Havupuubalsami elvyttää nopeasti huonokuntoiset havupuut. Jos kasvit ovat todella huonokuntoisia, voidaan käsittely uusia 6-8 viikon kuluttua.
4. Leikkaa rohkeasti!
Miksi pihan pensaita ja puita pitää keväällä leikata?
– Leikkaamalla voidaan ohjata puun tai pensaa kasvua tiettyyn muotoon ja saada esim. hedelmäpuille ilmavuutta latvukseen. Ilmavuus parantaa hedelmäpuiden kukintaa ja satoa, Pirjo kertoo.
Leikkaaminenkin on syytä tehdä heti pakkasten mentyä, viimeistään huhtikuussa.
– Kasvit pitää leikata ennen silmujen puhkeamista, kun nestevirtaus ei ole vielä voimakkaimmillaan, Pirjo muistuttaa.
Kasvit, jotka vuotavat runsaasti mahlaa, kuten vaahterat, kirsikat, hevoskastanjat, luumut ja koivut leikataan syksyllä tai hyvin varhain kevättalvella.
– Suosittelen myös alasleikkaamista silloin tällöin. Jos kasvi on vuosia huonokuntoisen näköinen, kannattaa kokeilla leikkaamista 10-30 cm korkeudelta. Kasvi saa alasleikkauksesta usein uutta virtaa kasvuunsa hämmästyttävällä tavalla, Pirjo kertoo.
5. Istuta orvokkeja – saat väriä huhtikuun harmauteen
Huhtikuun harmaudessa, kun kukkivat kasvit eivät vielä väritä maanpintaa, on orvokkien aika.
Parveke, terassi tai talon edusta saa kauniin värikylvyn näistä ihanista, erivärisistä orvokeista. Orvokkeja voi istuttaa suuren määrän isoon saviruukkuun tai parvekelaatikkoon. – Suomen kesä on niin lyhyt, että kukkaloistosta kannattaa alkaa nauttia heti kun mahdollista, Pirjo muistuttaa.
Viherlandiassa viljellyt Nuppulan orvokit ovat valmiiksi karaistuneita Keski-Suomen viileisiin öihin. Ne kestävät pikkupakkasta ja kukoistavat hyvällä hoidolla läpi kesän.
Asiantuntijana jutussa: Viherlandian puutarhuri
Lisää vinkkejä puutarhan hoitoon Neudorffilta
Kuvat: Esbau, Viherlandia ja Johanna Sell
TERVETULOA VIHERLANDIAAN!
Viikko
Ravintola Eeden
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
Viikko 40
MA 30.9.
- Kana-kookoskeitto (M,G)
- Jauheliha-makaroonilaatikko (L)
- Pinaattinen uunikala (L,G)
- Kasvissyöjän makaroonilaatikko (Veg)
TI 1.10.
- Minestronekeitto (G,Veg)
- Barbequebroileri, riisi (M,G)
- Possunleike (L), kurkkumajoneesi (M,G)
- Kasvispata (G,Veg)
KE 2.10.
- Aurajuustokeitto (L,G)
- Gratinoitu peltimureke (L,G), paahtoperunat (M,G)
- Lohipasta (L)
- Juurespihvit (G,Veg), remoulade (M,G)
TO 3.10.
- Hernekeitto (M,G)
- Lamminpään Lumous-possupata (L,G)
- Tomaattinen kanaleike (L)
- Tofu-pestopasta (Veg)
PE 4.10.
- Kalakeitto (L,G)
- Makkaramix (M,G), perunamuusi (L,G)
- Mantelikala (L)
- Täytetty kesäkurpitsa (G,Veg)
LA 5.10.
- Katkarapukeitto (L,G)
- Tomaattinen broileripata (L,G)
- Tumma lihapata (M,G)
- Nyhtökaura-kasvispaistos (G,Veg)
SU 6.10.
- Sellerisosekeitto (L,G)
- Uunikala, fenkoli-valkoviinikastike (L,G)
- Savustettu possunfilé (M,G)
- Yrttiperunat (G,Veg)
- Täytetyt paprikat (G,Veg)
Viikko 41
MA 7.10.
- Jauhelihakeitto (M,G)
- Omenainen härkäpata (L,G)
- Hunajabroileri (L,G), täysjyväriisi
- Kasviswokki (G,Veg)
TI 8.10.
- Koskenlaskijan katkarapukeitto (L,G)
- Täytetty kalaleike (VL), kermaviilikastike (L,G)
- Mausteinen makkata-vihannespata (M,G)
- Kreikkalainen kasvispata (G,Veg)
KE 9.10.
- Porkkanasosekeitto (L,G)
- Jauhelihalasagne (L)
- Hedelmäinen broileripata (M,G)
- Juures-soijalasagne (Veg)
TO 10.10.
- Juustokeitto (L,G)
- Silakkapihvit, tilli-voikastike (L)
- Itämainen kookospossu (M,G), riisi
- Kasvispihvit (G,Veg)
PE 11.10.
- Kanakeitto (M,G)
- Kinkku-parmesaanipasta (L ja L,G)
- Kalamurekepihvit, kermakastike (L,G)
- Kasvis-tofupasta (Veg)
LA 12.10.
- Kermainen sipuli-timjamikeitto (L,G)
- Sinappinen uunikasler (L,G)
- Pinaattiset kalarullat (VL,G)
- Syyssadon kasvikset (G,Veg)
- Kasvis-papumuhennos (G,Veg)
SU 13.10.
- Punajuuri-aurajuustokeitto (L,G)
- Gratinoitu kolmen kalan vuoka (L,G)
- Pippurihärkä (L,G)
- Kasviscouscous (Veg)
Viikko 42
MA 14.10.
- Perinteinen lihakeitto (M,G)
- Kalastajan gratiini (L,G)
- Mausteinen pulled pork (M,G)
- Nyhtökaura-vihannesgratiini (G,Veg)
TI 15.10.
- Sellerisosekeitto (L,G)
- Kaali-jauhelihalaatikko (M,G)
- Rosmariinibroileri (L,G), riisi
- Kasvis-kaalilaatikko (G,Veg)
KE 16.10.
- Intialainen kasviskeitto (G,Veg)
- Syksyinen uunikala (L,G)
- Herukkahärkä (M,G)
- Soijapapu-juurespata (G,Veg)
TO 17.10.
- Perinteinen nakkikeitto (M,G)
- Lomailijan jauhelihapihvit, kermakastike (L,G)
- Sadonkorjaajan broilerikiusaus (L,G)
- Vihannesviljelijän kasviskiusaus (G,Veg)
PE 18.10.
- Lihapullakeitto (M,G)
- Sadonkorjaajan makkarakastike (L,G)
- Broileripata (M,G), riisi
- Juurespata (G,Veg)
LA 19.10.
- Muikkukeitto (L,G)
- Kalkkunapata (L,G), riisi-ohralisuke (M)
- Possupihvit, omena-rakuunakastike (L,G)
- Hernepihvit, kurkkukastike (G,Veg)
SU 20.10.
- Sieni-juustokeitto (L,G)
- Ranskalainen kalapata (L,G)
- Ylikypsää härkää (M,G)
- Voi-persiljaperunat (L,G)
- Kasviscurry (G,Veg)
Viikko 43
MA 21.10.
- Kasvissosekeitto (L,G)
- Appelsiinikala (L,G)
- Sipulinviljelijän possupata (L,G)
- Intialainen pinaattijuusto (G)
TI 22.10.
- Tulinen linssikeitto (G,Veg)
- Mangohärkä, riisi (M,G)
- Syksyinen sieni-kinkkupasta (L) ja (L,G)
- Sieni-kasvispasta (Veg)
KE 23.10.
- Pinaattikeitto (L,G)
- Kookoskala (M,G)
- Jauhelihapuikot, salsakastike (M)
- Meksikolainen kasvispata (G,Veg)
TO 24.10.
- Tomaatti-paprikasosekeitto (G,Veg)
- Sirtuunabroileri (L,G)
- Perinteinen liha-perunalaatikko (L,G)
- Härkäpapupaistos (G,Veg)
PE 25.10.
- Juusto-juureskeitto (L,G)
- Mausteinen kebab-kasvishöystö, riisi (M,G)
- Stroganov (L,G), persiljaperunat
- Pinaattiletut (L)
LA 26.10.
- Kermainen kaalikeitto (L,G)
- Kalaleike (L), kermaviilikastike (L,G)
- Curryhärkä, kasvisriisi (M,G)
- Kurpitsa-juureskastike (G,Veg)
SU 27.10.
- Tomaattikeitto (L,G)
- Kirsikkabroileri (L,G)
- Uunikala, vuohenjuustokastike (VL, G)
- Kasvismuhennos (G,Veg)
- Perunaröstit (L,G)
Viikko 44
MA 28.10.
- Makkarakeitto (M,G)
- Maissipaneroitu kalaleike (L), tsatsiki (L,G)
- Tomaatti-pekonipossu (M,G)
- Tomaattinen nyhtökaurapaistos (Veg)
TI 29.10.
- Herkkusienikeitto (L,G)
- Perinteinen jauhelihakastike (L,G)
- Valkosipulibroileri (M,G)
- Kasvispihvit (G,Veg)
KE 30.10.
- Katkarapu-maissikeitto (M,G)
- Kreikkalainen liha-kasvisvuoka (L,G)
- Broileria ja inkiväärikasviksia (M,G), riisi
- Munakoiso-perunavuoka (G,Veg)
TO 31.10.
- Kylmäsavulohikeitto (L,G)
- Gratinoitu jalapeno-juustouunimakkara (L,G)
- Broileri-juuresvuoka (L,G)
- Gratinoitu juurespaistos (G,Veg)
PE 1.11.
- Palternakkasosekeitto (L,G)
- Barbequehärkä, riisi (M,G)
- Uunikala, cheddarjuustokastike (VL,G)
- Sieni-juurespata (G,Veg)
LA 2.11. Pyhäinpäivä
SU 3.11.
Viikko 45
MA 4.11.
- Makkarakeitto (M,G)
- Maissupaneroitu kalaleike (L), tsatsiki (L,G)
- Tomaatti-pekonipossu (M,G)
- Tomaattinen nyhtökaurapaistos (Veg)
TI 5.11.
- Herkkusienikeitto (L,G)
- Perinteinen jauhelihakastike (L,G)
- Valkosipulibroileri (M,G)
- Kasvispihvit (G,Veg)
KE 6.11.
- Katkarapu-maissikeitto (M,G)
- Kreikkalainen liha-kasvisvuoka (L,G)
- Broileria ja inkiväärikasviksia (M,GI, riisi
- Munakoiso-perunavuoka (G,Veg)
TO 7.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Palsternakkasosekeitto (L,G)
- Haukimurekepihvit (L)
- Saksanhirvenkäristys, voiperunat (M,G), puolukkaa
- Härkäpapu-juurespata (G,Veg)
PE 8.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Juures-juustokeitto (L,G)
- Riistapyörykät, kermakastike (L,G)
- Paistetut muikut (L), pottumuusi
- Sieni-juurespata (G,Veg)
LA 9.11. Eedenin riistapäivät 7.-9.11.
- Maa-artisokkakeitto (L,G)
- Riista-juureskiusaus (L,G)
- Muikkupihvit, tilli-kermaviilikastike (L,G)
- Siirappijuurekset (G,Veg)
- Herne-lanttupihvit (G,Veg)
SU 10.11. Isänpäivä
AJANKOHTAISTA
loka
05
2024
loka
05
2024
Isänpäivälounas su 10.11.2024
Tervetuloa isänpäivälounaalle su 10.11.2024!
loka
03
2024
Syksyn 2024 Kukkapajat
Tule tekemään itse! Järjestämme syksyn aikana Kukkapajoja, joihin voit tulla valmistamaan itse erilaisia sidontatöitä leikkokukista tai valmistamaan kauniin syysistutuksen asiantuntijamme opastuksella.