Itsenäisyyspäivän aukiolo
Palvelemme itsenäisyyspäivänä 11-16. Tervetuloa!
Viherlandian Viherillat ovat takuuvarma kevään merkki. Mielenkiintoiset puutarha-aiheet imevät kokoustila Viherniekan usein täyteen innokkaita puutarhaharrastajia. Näin kävi myös viime torstaina, kun illan aiheena olivat yrtit.
Puolitoistatuntia kului huomaamatta, kun kuuntelimme yrttiasiantuntijan havaintoja mausteiden maailmasta. Reeta Rouhiainen Koroisten puutarhalta kertoi innostavasti yrteistä, niiden viljelystä ja käytöstä. Pieni yrttikärpänen puraisi varmasti monia kuulijoita luennon jälkeen!
Poimin tähän juttuun muutamia pääkohtia Reetan luennolta.
Yrtti on luonnonvarainen tai viljelty kasvi, jota voidaan käyttää ravinnoksi, mausteeksi, juoman aineksena, rohdoksena tai kosmeettisissa valmisteissa.
Hyönteiset toimivat puutarhan pölyttäjinä ja huolehtivat sen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Kasvit hyötyvät hyönteisistä, jotka kuljettavat siitepölyä kukasta toiseen eli ristipölyttävät.
Yrteistä mm. ruohosipuli, mäkimeirami, iisoppi, mintut, tuoksuampiaisyrtti, laventeli, kangasajuruoho ja timjami houkuttelevat pölyttäjiä luokseen.
Kukkivista kasveista olkikukat, syyssyrikkä, ruusuruoho, maksaruoho, punalatva, punahattu, syysleimu, kevätvuohenjuuri, asterit, ruiskaunokki, kehäkukka toimivat hyvinä houkutuskasveina perhosille.
Esikasvatuksen siemenestä tarvitsevat ainakin basilika, meirami, talvikynteli, rakuuna, lipstikka, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, timjami, fenkoli, sitruunaruoho ja ranskanrakuuna.
Suoraan avomaalle voi kylvää esim. kirveliä, korianteria, kuminaa, kesäkynteliä, persiljaa, ruohosipulia, tilliä, timjamia, vihanneskrassia ja tuoksuampiaisyrttiä.
Yrttejä on parasta kerätä vain kuivalla säällä niiden säilyvyyden kannalta. Yrtit voidaan kerätä ilmavaan koriin tai sitoa suoraan nippuihin kuivumaan. Jos et käytä yrttejä tuoreena, laita ne heti kuivumaan poiminnan jälkeen.
Yrttejä voi käyttää tuoreena tai kuivattuna ruokien maustamiseen. Toiset yrtit toimivat paremmin tuoreina kuin kuivattuina, esim. basilika on erinomainen tuoreena, mutta kuivattuna kitkerä.
Timjami maustaa kaikki liharuoat aina possusta lintuun. Rakuuna maustaa ihanasti kanan, kalat, äyriäiset ja salaatit.
Minttuja käytetään tuoreina ja kuivattuina salaatteihin, kasvis- ja lammasruokiin sekä viileään kesädrinkki mojitoon. Rosmariini tunnetaan ennen kaikkea liharuokien ja marinoinnin vahva-aromisena mausteena. Oregano on italialaisen ja kreikkalaisen keittiön liharuokien perusmauste. Se soveltuu myös tomaatti, juusto, chili ja papuruokiin.
Timjami maustaa kaikki liharuoat aina possusta lintuun. Rakuuna maustaa ihanasti kanan, kalat, äyriäiset ja salaatit.
Minttuja käytetään tuoreina ja kuivattuina salaatteihin, kasvis- ja lammasruokiin sekä viileään kesädrinkki mojitoon. Rosmariini tunnetaan ennen kaikkea liharuokien ja marinoinnin vahva-aromisena mausteena. Oregano on italialaisen ja kreikkalaisen keittiön liharuokien perusmauste. Se soveltuu myös tomaatti, juusto, chili ja papuruokiin.
Basilika, joka lukeutuu yrttien parhaimmistoon, on peräisin Intiasta. Lehdet käyvät hyvin salaatteihin, juusto- ja munaruokiin, riisiin, pastaan, pitsaan ja pestoon. Sulkaaminttu tuoksuu miedosti suklaalle. Salvia sopii parhaiten erilaisten lihojen, sekä maksan maustamiseen. Se sopii hyvin myös pastan seuraksi.
Reeta Rouhiainen luennoi seuraavan kerran Viherillassa tiistaina 5.4. teemalla Vanhanajan pelargonit.
Viherlandian yrttivalikoimassa on tällä hetkellä myytävänä mm. erilaisia minttuja, oreganoa, timjamia ja salviaa.
Lähde: Reeta Rouhiaisen luento 10.3.2016 ja luentomateriaali
Viikko
Tervetuloa nauttimaan herkullista ruokaa joka päivä.
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
HUOM! Tarjolla myös joululounas! Joululounaslista TÄSTÄ
joulu
02
2024
Palvelemme itsenäisyyspäivänä 11-16. Tervetuloa!
joulu
02
2024
Eedenin perinteinen joululounas on tarjolla 11.-13.12.2024.
joulu
02
2024
Tule tunnelmoimaan maailman helpoimpaan kuusimetsään! Kuusimetsämme avataan la 7.12.2024