Chilin viljely

chili

Chilin viljely

Tulisten hedelmien eli chilien ystävät ja kokeilunhaluiset aloittelijat, tammi-helmikuussa hyvä aika aloittaa valmistelut tulevan kesän chilisadon onnistumiseksi!

kollaasi chilikuvista

Eri kokoisia, mallisia, värisiä ja makuisia lajikkeita on runsaasti tarjolla. Viljeltävä lajike kannattaa valita sekä omien makumieltymysten että viljelyolosuhteiden mukaan. Chiliejä voi viljellä sekä sisä- että ulkotiloissa, multa- tai vesiviljelynä. Viherlandiassa myydään noin kymmentä erilaista chilin siemenlajiketta sekä myös kaikkia viljelyyn tarvittavia välineitä. Chilin viljely on mielenkiintoista vaikkei hedelmistä itse pitäisikään, itsekasvatetut chilit ovat myös mitä hauskin lahjaidea!

Siemenestä taimeksi

Täytä viljelyruukut esim. Kekkilän Kylvömullalla ja kastele multa kevyesti vedellä. Kylvä chilin siemenet pieniin taimikasvatusruukkuihin, turveruukkuihin tai taimikasvatuslaatikkoon tammi-maaliskuussa. Mitä aikaisemmin kylvät, sitä aikaisemmin saat satoa. Laita viljelyastiat valoisaan ja lämpöiseen paikkaan ja sumuta multaa säännöllisesti, jotta se pysyy sopivan kosteana. Mullan pinta pitää peittää läpinäkyvällä kannella tai muovilla, jotta kosteus säilyy tasaisena. Siemenet itävät noin kahden viikon sisällä. Kaikenkaikkiaan esikasvatus kestää n. 8-12 viikkoa.

Taimet ruukkuihin

Kun sirkkalehdet ovat hyvin näkyvillä ja n.4 cm pituisia ja taimikasvatusruukussa alkaa olla ahdasta, kouli taimet 10 cm:n ruukkuihin. Käytä multana esim. Kekkilän Taimimultaa. Pikkutaimet tarvitsevat runsaasti valoa, taimia onkin hyvä valaista joko kasvilampuilla tai tavallisella 60 tai 100 cm pituisella loisteputkivalaisimella. Myös tavallinen energiansäästölamppu käy jos kasveja on vain muutama. Lampun teho on oltava vähintään 20W. Lämpöisenä päivänä voit viedä taimet ulos terassille tai kasvihuoneeseen vahvistumaan. Kun taimet ovat n. 30-40cm pitkiä, siirrä ne 5-10 litran ruukkuihin. Suurempi multa/turvemäärä antaa suuremman chlilisadon. Chilit ovat hyvin kylmän ja vedonarkoja, joten valitse kasvupaikka hyvin. Chili viihtyy sisällä valoisalla ikkunalla, kasvihuoneessa tai ruukkupuutarhassa lämpimällä seinustalla tai terassilla. Taimet voi siirtää kokonaan ulos kun yölämpötila ei enää laske alle +5 asteen.

Lannoitus ja hoito

Lannoita chilejä typpipitoisella lannoitteella (esim.Tomaattilannoite Neudorff tai Giva kasviravinne) taimien ollessa yli 10 cm mittaisia. Kun kukinta alkaa, vähennä typen osuutta ja vaihda lannoitteeseen jossa on runsaasti fosforia ja kaliumia (esim. Kekkilän jauhemainen kukkaravinne). Kastele runsaasti, mutta vältä kasvualustan jatkuvaa märkyyttä. Kokeile mullan kosteutta sormella, jos se on märkä, älä lisää vettä. Chilit viihtyvät parhaiten +25-30 asteessa. Torju tuholaiset, kirvat ja punkit nopeasti. Chilistä kasvaa n. 50-100 cm pensasmainen kasvi, jota on hyvä tukea tukikepillä. Poista kukkimisen jälkeen kuivuneet kukat ja kukkaperät. Kukkimisen jälkeen kukkavarsista muodostuu chilejä. Mikäli satoa ei muodostu, syynä voi olla valon puute, liikaa typpeä kasvualustassa, väärä lämpötila, liiallinen kuivuus tai kosteus kasvualustassa.

Satoa

Hedelmien koko ja muoto voi olla mitä tahansa, puolukankokoisesta banaanimaiseen lajikkeesta riippuen. Satoa voi kuivattaa ja pakastaa. Halkaise hedelmät ja kuivata uunissa 70 asteessa luukku raollaan tai kasvikuivurissa. Murskaa jauheeksi kuivatut chilit. Pakasta tuoreena, paloittele hedelmät. Chilien tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini, joka hämää tuntoaistin uskomaan että sitä vahingoitetaan. Tuntoaisti aiheuttaa kehossa hälytyksen, joka vapauttaa luonnon omia puudutusaineita, endorfiineja. Vesi pahentaa poltetta, maito ja leipä helpottavat. Tulisissa lajikkeissa kapsaisiinia on niin runsaasti että kannattaa käyttää suojakäsineitä. Jos ainetta menee käsiin, hiero ruokaöljyä iholle ja pese fairylla. Tulisia lajikkeita ovat mm. Caribean Red Habanero, Cayenne Long Slim, Hot Lemon. Mietoja lajikkeita: Pepperoni paprika, Anaheim, Lombardo.

Jatkokasvatus

Kasvi on periaatteessa monivuotinen, mutta talvehtiminen huoneenlämmössä on yleensä epävarmaa johtuen pitkälle jalostetuista lajikkeista. Talvella kasvit ovat alttiita tuholaisille, joten niitä on syytä torjua.

Viherlandian chilit

Viherlandiassa viljellään chilin taimia siemenestä alkaen. Koska kasvihuoneviljely on nopeaa hyvien olosuhteiden takia, laitamme siemenet itämään vasta huhtikuussa. Myyntivalmiita chilin taimia voi ostaa meiltä toukokuusta kesäkuun loppuun. Jos haluat kokeilla jotain lajiketta mitä et itse kasvata tai mikä ei onnistunut kotioloissa, tule katsomaan löytyykö Viherlandian chilitaimista sellainen! Valmiista ja sopivan kokoisesta taimesta pääset sitten hyvin jatkamaan chiliharrastusta kotioloissa.

Mukavaa chilinviljelyä!
Puutarhurimme neuvovat ja antavat mielellään vinkkejä chilin kotiviljelyyn.