Mikä on kesän herkullisin päivä? Jäätelöpäivä Viherlandian Eedenissä tietenkin. Moni muistaa lapsuudestaan sen hetken, kun pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan valtavaa jäätelöannosta kahvilassa. Saralla, Alisalla, Hugolla ja Tuomaksella oli edessä nyt se päivä, jäätelöpäivä!
Viherlandia taitaa olla myös Seikkailulandia. Siltä vaikutti, kun seurasi neljän eläväisen lapsen tutkimusmatkoja myymälässä. Ennen seikkailuja oli ohjelmassa kuitenkin jäätelöherkkujen maistelua. Kokoonnuimme Kahvila-ravintola Eedenissä ja pääsimme valitsemaan herkkuannoksia jäätelölistalta.
Lapsi-jäätelökuvaus on oma taiteenlajinsa, se tuli todettua. Jädet sulivat nopeammin kuin ehti kuvata – ja lapset, hekin olivat aika nopeita liikkeissään. Kiitos avustajan ja hänen pelastavan kännykkäkameransa :).
Tärkeintä oli kuitenkin se, että lapsilla oli hauskaa ja jäätelö maistui.
Kiitos Sara, Alisa, Hugo ja Tuomas!
Tässä vielä muutamia Pingviiniherkkuja Eedenin listalta silmän iloksi ja suussa sulavaksi. Kuvat: Nestlé
Mitä jos pihan pimein ohikulkupaikka muutuisikin lehteväksi ja viihtyisäksi? Jos varjosta tulisikin houkutteleva keidas? Varjon kasvit eivät liioin kukillaan kukoista, mutta lehdet ovat sitäkin näyttävämmät.
Pyydän Viherlandian myymäläpäällikkö Pirjo Uuttanaa esittelemään hänen suosikkinsa varjon perennoista eli monivuotisista, varjossa viihtyvistä pihakasveista.
-Varjon kasvien kauneusarvo on lehdissä. Niistä saa näyttäviä, maata peittäviä kokonaisuuksia hankaliinkin kohtiin pihamaalla, Pirjo kertoo.
1. Kilpiangervo
Siirrymme auringosta varjoon ja Pirjo nappaa ensimmäisenä käteensä valtavan kilpiangervon, Astilboides tabularis, lehden.
– Kilpiangervo kasvaa helposti metristä puoleentoista. Se viihtyy parhaiten syvämultaisessa maassa.
Kokonsa puolesta kilpiangervo on myös hyvä pihan ongelmakohtien peittäjä. Se tarvitsee runsaasti vettä, mutta ei siedä jakuvasti märkää maata. Lannoittamalla lehdet kasvavat suuremmiksi.
Kilpiangervoa voi istuttaa myös seinustalle, missä katolta putoava lumi estää yleensä pensaiden käytön.
2. Töyhtöangervo
Töyhtöangervo,Aruncus dioicus, on myös suuri ja näyttävä varjon perenna. Sitä voi käyttää pensaiden sijasta tai suojan antajana.
Kasvi viihtyy parhaiten syvämultaisessa maassa, mutta savimaakin kelpaa. Lannoittamalla kasvista saadaan näyttävämpi. Töyhtöangervo leviää maltillisesti.
3. Kuunlilja
Kuunlilja, Hosta, muodostaa kauniita mättäitä lehdistöllään.
– Kuunlilja näyttää kauniilta yksittäisenäkin ryhmänä, vaikkapa kivien juurella. Silloin sen koko kasvumuoto tulee esille parhaiten, Pirjo kertoo.
Kuunlilja kestää vaatimatontakin maata, kunhan saa kasvaa varjossa. Se kukkii korkein, violetein tai valkoisin kukin heinä-elokuussa. Leviäminen on hillittyä.
4. Rotkolemmikki
Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla, sopii hyvin esim. perennaryhmien reunoille ja kivikkoihin. Se viihtyy myös pensaiden ja puiden alla.
Rotkolemmikki viihtyy parhaiten hiekansekaisessa savimaassa. Se leviää jonkin verran mattomaisesti, mutta hillitysti.
5. Kalliokielo
Kalliokielo, Polygonatum multiflorum (lehtokielo) viihtyy nimensä mukaisesti kalliojyrkänteellä, mutta myös syvämultaissa ja kalkitussa maassa.
Kalliokielo on sorja kaunotar, joka kasvaa kauniisti kaartuen jopa 80 cm korkuiseksi. Se kukkii valkoisin, nuokkuvin kukin ja tekee sinimustia maroja. Kasvi on myrkyllinen.
Mikä näistä on sinun suosikki numero 1, Pirjo?
-Ehdottomasti kilpiangervo sen upeiden lehtien ansiosta. Sen lehtien alle voisin kuvitella oikean peikkometsän satuhahmoineen, Pirjo hymyilee.
Omalle kotipihalleni mukaani tarttui kalliokielo. Se sopii hyvin metsän ja pihan välissä olevan kivikon väliin kasvamaan.
Viherlandiassa viljellään Nuppulan perennoita, joista löytyy paljon myös varjossa viihtyviä kasveja.
Viherlandiasta voit poimia kukkien lisäksi mukaasi iloa ja nauttia kesäherkkuja. Tule viettämään mukava kesäpäivä yksin tai yhdessä ystävien kanssa!
Nauti kesälounas, kahvi tai jäätelö Eedenissä
Kahvila-ravintola Eedenissä tarjoamme herkullisen ja runsaan kesälounaan joka päivä
Lounasaikamme ovat:
ma-pe klo 10.30-16
la klo 11-16
su klo 11:30-15:30
Salaattiateria kera kesäisten á la carte-annosten tarjolla ma–pe klo 19 saakka.
Eedenin lounaslistan löydät Viherlandian etusivulta ja lounashinnat täältä.
Ruoka-annoksia ja salaattia myös mukaan!
Alakerran Cafe-Eedenissä nautit herkullisista jäätelöannoksista tai pientä suolaista ja makeaa kera kahvin tai lasillisen (A-oikeudet).
Alakerran Cafe Eeden on avoinna: ma-pe 11-19 ja la-su 11-17.
Mikäli olet tulossa isommalla ryhmällä vierailulle tai ruokailemaan ilmoittelethan etukäteen, niin voimme varata ryhmälle paikat valmiiksi.
Taimimyymälästä piha kauniiksi
Taimiyymälästä löydät kaiken mitä pihasi tarvitsee. Palvelemme koko kesän Viherlandian aukioloaikojen mukaisesti. Tutustu Taimimyymälän valikoimaan ja tule paikanpäälle kysymään vinkkejä puutarhureiltamme.
Vihermyymälästä kaunista kotiin
Vihermyymälästä löydät kaikkea kaunista kotiin ja tuliaisiksi ystäville. Tutustu Vihermyymälän palveluihin.
Kivimaasta upeat pihakivet
Kivimaasta löydät muitakin kuin tavallisia pihakiviä. Kivenkova valikoima kestävää kauneutta pihallesi!
Viherkaupasta tilaat tuotteet helposti
Viherkaupasta löydät ison valikoiman Viherlandian tuotteita. Astu Viherkauppaan.
Papukaijat Kalle & Torsti
Viherlandian iki-ihanat papukaijat asustelevat Viidakkosiivessä. Pojat juttelevat mielellään kun sille päälle sattuvat :).
Viherlandian Kivimaassa riittää silmälle iloa, vaikka ei olisi mitään ostamassakaan. Toisaalta, kun käy katselemassa kiviä, huomaa jo pian rakentelevansa mielessään pihan istutusaltaita tai kivillä reunustettuja vesiaiheita. Lopputulos on se, että kotiin lähtee kiviesite taskussa ja suunnitelmat puolivalmiina.
Kivien monipuolisuus ja määrä yllättävät Viherlandian Kivimaassa. Silmä löytää kiviä, joita ei kuvitellut olevan olemassakaan. Osa on kuin toiselta planeetalta. Miten ne istuisivat omaan pihaan?
Kivimaassa on valtavat määrät sekä pihakivetyksiin käytettäviä laatta,- muuri,- ja porraskiviä, että persoonallisia koristekiviä. Valikoimasta löytyy myös kivirouheita, männynkuorikatetta, nurmimultaa ja vaikka mitä. Katso lisää: Viherlandian Kivimaa
Kivimaan asiakkaita ovat sekä yritykset että yksityiset. – Monet uudisrakentajat tekevät samalla rytinällä niin pihan, kuin talonkin ja tilaavat meiltä kaikki kivet kerralla, Viherlandian kivimyyjä Atte Hakamäki kertoo. Kauttamme voi myös tilata pihasuunnittelun ja -rakennuspalvelun, Atte lisää.
No mitäs sitten, jos ei ole rakentamassa valtavaa kivipihaa? Jos haluaisi vain jotain pientä kivaa rivaripihalle?
Atte riisuu aurinkolasit silmiltään, lähdemme yhdessä Kivimaan kierrokselle.
Raparperi (Rheum x hybridum) vanha keittiöpuutarhojen kestosuosikki on helppohoitoinen ja kestävä vihannes, joka antaa satoa usean vuoden ajan. Raparperista saa myös näyttävän lehtiperennan sillä sen kasvukorkeus n. 60-100 cm.
Raparperi istutetaan varhain keväällä runsasravinteiseen, kosteutta pitävään savipitoiseen multamaahan, aurinkoiselle tai varjoiselle paikalle. Sopiva istutusväli on yksi metri. Raparperin kasvuaika on 15-20 vuotta, mutta pensaat kannattaa jakaa noin viiden vuoden välein. Raparperimaata lannoitetaan ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen ja kasvukauden aikana. Lannoitteeksi sopivat yleislannoitteet tai komposti.
Ensimmäiset raparperit saadaan jo varhain keväällä. Yleensä syödäänkin juuri nuorimpia lehtiruoteja, koska ne ovat mehukkaimpia. Satoa korjattaessa kasvin varret irrotetaan maasta nykäisemällä, jottei varren tynkiä jäisi mädännyttämään pensasta. Kukintojen poistamisella ei ole vaikutusta seuraavan vuoden satoon, mutta jos kehittyvät kukkavanat poistetaan kasvukaudella, toinen sato voidaan kerätä elo-syyskuulla. Jos raparperia on yli tarpeen, voi osan kukkavanoista päästää kukkimaan, sillä raparperin kukinto on näyttävä.
Säilöntä
Helpoin tapa säilöä raparperia on varsien pakastaminen. Leikkaa kevyesti kuoritut varret parin sentin paksuisiksi viipaleiksi, sokeroi ja laita pusseihin. Pakasta.
Ei sovi kaikille
Raparperi sisältää oksaalihappoa. Runsaina annoksina raparperia nautittaessa olisi syytä nauttia samalla kalsiumpitoista ruokaa tai juomaa, esimerkiksi maitoa tai jäätelöä. Raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Oksaalihapon takia raparperia ei myöskään sovellu imeväisikäisten ruokavalioon. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten niitä ei saa syödä.
Raparperia voidaan käyttää leivonnaisissa, mehuissa, jälkiruuissa, hilloissa, sekä ruuanlaitossa monella tapaa. Siitä saa myös mainion alkumaljajuoman tai siman kesän juhliin.
Sekoita vehnäjauhot, leseet, sokeri, leivinjauhe ja kaneli kulhossa. Lisää margariini ja muna sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle raparperipalat. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri. Kaada seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera
Raparperimehu
noin 2 litraa
Ainekset
2 kg raparperia
1½ l vettä
1 kg sokeria
1 sitruunan mehu
Huuhtele ja paloittele raparperi. Keitä palat täysin pehmeiksi kiehuvassa vedessä. Kaada seos harsokankaalla peitettyyn astiaan ja anna valua kankaan läpi puolisen tuntia. Kaada valunut mehu puhtaaseen kattilaan, lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä mehua ja kuori vaahtoa pois pinnalta, kunnes mehu on täysin kirkasta. Kaada mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje. Säilytä viileässä.
Vinkki!
Saat näyttävän juoman, kun lisäät tarjoiltavaan mehuun tuoreita marjoja koristeeksi. Juomaan voi lisätä myös siideriä tai kivennäisvettä boolin tapaan.
Raparperi-rosmariinihillo
1 iso tai 2 pientä purkkia
Ainekset
1 kg raparperia paloiteltuna
1/2 dl vettä
2–3 rosmariininoksaa
500 g hillosokeria
Mittaa kattilaan paloitellut raparperit, vesi ja rosmariininoksat. Kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Poista rosmariininoksat. Laita kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä kylmässä.
Tarjoa mausteisen grilliruoan tai vaikkapa jäätelön seurana.