Kävin eilen katsastamassa Viherlandian kesäkukkauutuudet. Päivä oli synkkä ja sateinen, mutta kesäkukkien loistoa se ei himmentänyt. Pelargoneissa ja miljoonakelloissa on runsaasti viehättäviä uutuuslajikkeita, joita ei vain voi vastustaa.
Nuppulan kasvihuonessa eletään elämän kevättä – jälleen kerran. Huone on täynnä väriloistoa ja kosteaa mullan tuoksua, aistielämys on täydellinen heti ovella.
Keräilen muutamia kesäkukkauutuuksia kärryyn ja lähden kuvailemaan niitä myymälään. Matkalla vaihdan ruusupuutarhuri Sirpa Anttilan kanssa kuulumisia. Seisomme silkkikukkien luona ja ihmettelemme, miten orkidea voikin näyttää niin aidolta.
Hetken päästä jatkan ihmettelyä munankuoripelargoni Avenida Mosaic Red kädessäni. Miten se voikin näyttää niin silkkikukalta?
Tässä muutamia kesäkukkauutuuksia runsaasta valikoimasta.
Puutarhuri Kirsi Häkkinen kertoo, että Nuppulan pelargonilajikkeita on tänä keväänä myynnissä 100 erilaista, joista uutuuksia on 20. Miljoonakelloissa lajikkeita on 20, joista uutuusvärejä on viisi.
Sellaisia puutarhatontut ovat, hyppäävät kärryn kyytiin heti kun tilaisuus tulee. Palautan tontun omalle paikalleen hyllyyn. Ehkä se pääsee vielä jonkun kotiin kukkien keskelle?
Pihatöitä voi tehdä tutulla rutiinilla, nautiskellen kevään pienistä ihmeistä tai vaikka sykemittarin kanssa – kunhan ne tekee oikein. Viherlandian puutarhuri Pirjo Uuttana tietää mitä pihalle tehdään keväällä, jotta se kukoistaa kesällä.
Viherlandian myymäläpäällikkö Pirjo Uuttanalla on vuosikymmenien kokemus sekä oman että asiakkaiden puutarhoista. Alun perin puistopuutarhurin koulutuksen saanut Pirjo on seurannut ihmisten lisääntyvää puutarhainnostusta vuodesta toiseen.
– On ollut ilo huomata kuinka nuorempikin väki on löytänyt viljelyn ilon. Suurin osa asiakkaistamme on perinteen vaalijoita, mutta ennakkoluulottomat kokeilijat ovat kasvava asiakaskunta, Pirjo kertoo.
Pirjo antoi 5 vinkkiä keväisiin pihatöihin. Poimi tästä ideat omalle pihalle!
Käytämme esimerkkituotteina jutussa Neudorffin luonnonmukaisia puutarhanhoitotuotteita.
1. Lannoita nurmikko heti lumen sulattua
Miksi nurmikkoa pitää lannoittaa?
– Jokainen haluaa kauniin ja kulutusta kestävän nurmen pihalleen, Pirjo kertoo. Lannoitus antaa nurmikolle kasvuvoimaa ja lisää sen kulutuskestävyyttä.
Neudorffin Bio-Nurmikkolannoite on ollut Viherlandiassa suosittu tuote jo vuosia. – Kun asiakas kysyy ”karhunturkkilannoitetta”, tiedämme heti mitä hakea, Pirjo kertoo. Tämä lannoite annetaan nurmikolle keväällä heti lumien sulamisen jälkeen. – Karhunturkkilannoite antaa nurmelle sananmukaisesti vahvan ja tiheän kasvun. Paljon riippuu myös nurmikon perustuksesta, miten lannoite auttaa, Pirjo sanoo.
Nurmikkoa kannattaa myös kalkita, jos maa on liian hapan. Happamuuden voi testata Viherlandiassa myytävänä olevilla ph-liuskoilla. Liian happamassa maassa nurmikko ei saa tarpeeksi ravinteita ja sammal alkaa valtaamaan tilaa nurmelta.
Monet hyönteiset ovat hyödyllisiä ympäristölle ja puutarhallesi. Hyönteiset pölyttävät kukkia, marjapensaita ja hedelmäpuita sekä hävittävät tuholaishyönteisiä, kuten kirvoja.
Toivota mehiläiset, kimalaiset, leppäkertut ja perhoset tervetulleeksi pihallesi tekemään tärkeää työtä!
Nykyaikaiset, siistit ja hoidetut pihat eivät tarjoa enää luontaisia pesimäpaikkoja pihan pikkuapulaisille. Hyönteishotellit ovat oiva apu tähän ongelmaan, ne tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan hyönteisille. Hyönteishotelli tulisi ripustaa aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojaisalle paikalle, 1-2 metrin korkeudelle.
– Hyönteishotelli kannattaa asentaa pian, jotta tulevan kesän hyönteiset löytävät siitä kodin itselleen, Pirjo kertoo.
Hyönteisten houkuttelu puutarhaan on myös luonnonsuojelua. Kun hyönteiset viihtyvät pihassasi, sinun ei tarvitse välttämättä käyttää kemiallisia kasvinsuojeluaineita hävittääksesi tuholaisia kasvien kimpusta.
3. Elvytä huonokuntoiset havupuut
Vaikka syksyllä pihan havut ja alppiruusut näyttävät kauniilta, kevään yllätys eli kellastuneet lehdet ja neulaset ovat karua katseltavaa.
– Havut voivat kellastua monesta syystä, kuten kevätauringon, hallan tai huonojen kasvuolosuhteiden takia, Pirjo kertoo.
Havupuiden elvytys kannattaa aloittaa heti lumien sulattua. Neudorffin Havupuubalsami elvyttää nopeasti huonokuntoiset havupuut. Jos kasvit ovat todella huonokuntoisia, voidaan käsittely uusia 6-8 viikon kuluttua.
4. Leikkaa rohkeasti!
Miksi pihan pensaita ja puita pitää keväällä leikata?
– Leikkaamalla voidaan ohjata puun tai pensaa kasvua tiettyyn muotoon ja saada esim. hedelmäpuille ilmavuutta latvukseen. Ilmavuus parantaa hedelmäpuiden kukintaa ja satoa, Pirjo kertoo.
Leikkaaminenkin on syytä tehdä heti pakkasten mentyä, viimeistään huhtikuussa.
– Kasvit pitää leikata ennen silmujen puhkeamista, kun nestevirtaus ei ole vielä voimakkaimmillaan, Pirjo muistuttaa.
Kasvit, jotka vuotavat runsaasti mahlaa, kuten vaahterat, kirsikat, hevoskastanjat, luumut ja koivut leikataan syksyllä tai hyvin varhain kevättalvella.
– Suosittelen myös alasleikkaamista silloin tällöin. Jos kasvi on vuosia huonokuntoisen näköinen, kannattaa kokeilla leikkaamista 10-30 cm korkeudelta. Kasvi saa alasleikkauksesta usein uutta virtaa kasvuunsa hämmästyttävällä tavalla, Pirjo kertoo.
5. Istuta orvokkeja – saat väriä huhtikuun harmauteen
Huhtikuun harmaudessa, kun kukkivat kasvit eivät vielä väritä maanpintaa, on orvokkien aika.
Parveke, terassi tai talon edusta saa kauniin värikylvyn näistä ihanista, erivärisistä orvokeista. Orvokkeja voi istuttaa suuren määrän isoon saviruukkuun tai parvekelaatikkoon. – Suomen kesä on niin lyhyt, että kukkaloistosta kannattaa alkaa nauttia heti kun mahdollista, Pirjo muistuttaa.
Viherlandiassa viljellyt Nuppulan orvokit ovat valmiiksi karaistuneita Keski-Suomen viileisiin öihin. Ne kestävät pikkupakkasta ja kukoistavat hyvällä hoidolla läpi kesän.
Asiantuntijana jutussa: Viherlandian puutarhuri
Lisää vinkkejä puutarhan hoitoon Neudorffilta