Talvivalkosipuli
Talvivalkosipulit kasvavat helposti suuriksi. Niissä on 4-8 kookasta, helposti kuorittavaa ja mehevää kynttä. Terveellisyytensä ja voimakkaamman maun ansiosta talvivalkosipuli sopii erinomaisesti ruuanlaittoon.
Istutus
Kynnet istutetaan mehevään ja ravinteikkaaseen maahan syys-lokakuussa. Kasvupaikan olisi hyvä olla aurinkoinen ja lämmin. Irroita kynnet toisistaan, käytä vain suurimpia kynsiä. Paina ne maahan kantapuoli alaspäin n. 10 cm syvyyteen ja 15 cm välein. Rivien välissä olisi hyvä olla tilaa 30-40 cm. Kastele huolellisesti istutuksen jälkeen. Juurtumisen pitää tapahtua ennen pakkasten tuloa. Liian aikainen istutus ja lämmin syksy voivat houkutella sipulit versomaan jo syksyllä. Versot kestävät kuitenkin hyvin talven yli ja jatkavat kasvuaan heti keväällä. Talven aikana sipulit saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn, jonka ansiosta ne kasvavat suuriksi ja mehukkaiksi.
Lannoitus ja sadonkorjuu
Sipulit lähtevät vauhdikkaaseen kasvuun heti lumen sulamisen jälkeen. Lannoita niitä touko-heinäkuun aikana muutaman kerran mikäli kasvu näyttää heikolta. Sateettomana aikana kastelu on erittäin tärkeää koska kuivassa maassa sipulien koko jää pieneksi. Taimien väliin laitettu ruohokate auttaa kuivuuteen.
Alimpien lehtien kellastuessa elo-syyskuussa on sadonkorjuun aika. Nosta sipulit talikon avulla aurinkoisella ja kuivalla säällä. Enimmät mullat voit huuhdella pois vesisuihkulla. Kuivata sipulit lämpimässä ja ilmavassa paikassa, kuivaukseen menee noin kuukausi. Nopea kuivuminen parantaa sipulin laatua. Kuivumisen jälkeen varret voi joko letittää tai typistää kolmisenttisiksi. Sato säilyy hyvin huoneenlämmössä tai viileässä varastossa. Kuivista kynsistä voi istuttaa taas seuraavan sipulisadon.
Valkosipulia itusilmuista
Talvivalkosipuli on kaksivuotinen kasvi. Kynsistä kasvatetut kasvit kehittävät kesän lopulla kukkavarren, johon muodostuu pieniä itusilmuja. Kun itusilmut alkavat irrota, ne kerätään talteen ja kylvetään muutaman viikon kuluttua hajakylvönä parin sentin syvyyteen joko laatikoihin tai kasvimaalle. Seuraavana syksynä itusilmuista kehittyneet kynnet istutetaan samalla tavalla kuin sipuleista irrotetut kynnet.
Jos itusilmuja ei käytetä, kukkavarret voi leikata pois. Varsien poistaminen kasvattaa sipulit hieman suuremmiksi.